Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
ETI geeft uitleg over opschorting lidmaatschap Fyffes

Op 4 mei schortte ETI het lidmaatschap van Fyffes op, omdat de ETI vindt dat Fyffes tekortschiet in het naleven van de eisen die bij het lidmaatschap horen. Dit bevestigde de aanbevelingen die een subcomité op 30 maart deed.

Het subcomité uitte haar zorgen over Fyffes begrip van en inzet voor het naleven van ETI's Base Code voor arbeidsstandaarden en de Principles of Implementation. Deze principes identificeren de inzet, management praktijken en vereist gedrag van het bedrijf om de ETI Base Code te implementeren in de supply chain.

Het comité oordeelde dat Fyffes "niet liet zien dat het begreep en handelde naar het lidmaatschap van ETI om de ETI Base Code te implementeren." Daarnaast wordt Fyffes verweten dat door te blijven hameren op het feit dat lokale wetgeving niet wordt overschreden, het bedrijf "faalt om te laten zien dat de inzet voor de implementatie van ETI Base Code meer vraagt dan naleven van de lokale wetten."

Het subcomité adviseerde een schorsing van 90 dagen om Fyffes de kans te geven met de International Union of Farm Workers (IUF) een model op te tuigen. Daarnaast stelt het advies ook dat als "geloofwaardig en concrete stappen gezet worden binnen deze tijdspanne, het advies is om Fyffes per direct uit ETI te zetten."

Het subcomité reageerde ook op drie specifieke klachten van de IUF en BanaLink over de naleving van de ETI Base Code:

Vrijheid van vereniging:
"Hoewel er een aantal complexiteiten aan dit aspect van de klacht en sommige wettelijk formaliteiten kleven, vinden wij dat in het algemeen de acties en de aanpak van Suragroh (de Hondurese meloenenplantage in handen van Fyffes) de open benadering om vakbondsactiviteiten te legitimeren die ETI verwacht in de supplychain van haar leden overtreed."

In aanvullend commentaar over de vrijheid van vergadering en collectieve onderhandeling wordt ook opgemerkt dat ondanks de complexiteit van de situatie Suragroh en Fyffes "samen te werken met de internationale, regionale en nationale niveaus van de vakbonden in Honduras." De noodzaak om een dialoog te starten met vertegenwoordigers van de vaste of seizoenskrachten om de openstaande zaken op te lossen en aan vertrouwen te werken.

Gezondheid en veiligheid: 
"Het overhandigde bewijs was niet overtuigend dat het pesticide incident meer was dan een ongeluk en het bewijs laat zien dat er op een verantwoorde manier is gereageerd door het bedrijf. Desondanks zijn in de landbouw dergelijk situaties een realiteit en we stellen voor dat dit een gelegenheid is voor Suragroh en Fyffes om de procedures en informatie en training van medewerkers te herzien."

Onbetaalde salarissen en overuren:
"We adviseren een herziening van het controlesysteem om er zeker van te zijn dat er geen basis is voor verwarring over wat er van de arbeiders verwacht wordt. We houden ons advies aan dat Fyffes regelmatig het loonsysteem en de betalingen zal herzien."

ETI denkt dat het nu noodzakelijk is dat Fyffes werkt in de geest van het oordeel en er verzekert dat arbeiders in de Latijns-Amerikaanse supplychain en niet alleen in Honduras zullen profiteren van zinnige en praktische stappen.


Publicatiedatum: 14-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: