Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mark Vernooij, Urfruit:

"Onrustige periode op perenmarkt"

Tholen - "Tot op heden beschikt niemand over goede data met betrekking tot de perenvoorraden. We blijven met zijn allen speculeren op emotie, niemand weet echt wat er daadwerkelijk zit in Nederland en Belgiƫ", constateert Mark Vernooij van Urfruit. "We hebben dit seizoen zeer mooie prijzen gehad en er zijn voldoende momenten geweest om het fruit tegen een eerlijke prijs te vermarkten. Helaas is er zelfs in dit jaar nog te veel voorraad gebleken voor de afzet van mei en juni. Dit fruit is niet geschikt voor de lange bewaar (afzet juli augustus). Deze voorraad, plus fruit dat al in mei weg had moeten zijn, maakt de markt wat onrustig."



"Monitoring van het fruit is en blijft cruciaal. Door op tijd te schakelen kunnen problemen worden voorkomen. Met de koeltechnologie van vandaag kunnen we een hoop, echter het fruit komt er nooit beter uit dan het er in is gegaan", vervolgt Mark. "Verder zijn er altijd nog handelaren/telers die zonder vaste afzet gokken op een wereldprijs in de laatste maanden. Een ieder moet dit voor zich bepalen, maar de meeste spelers die een goede vaste afzet hebben voor de laatste maanden van het seizoen, hebben zich al een geruime tijd ingedekt. Vrije handel kan in deze periode zeer lucratief zijn, echter vallen de jaren waarin dit het geval is, in het niet tegen de jaren waarin het zweten is om je product op een goede manier af te zetten."

"Het mooie weer plus de lage prijzen en grote volumes steenfruit dragen niet bij een betere afzet voor ons product. Echter zijn er gelukkig voldoende landen waar men, ongeacht weer of substituten, onze peren blijft eten. We hebben dit jaar een extreem vroege bloei gehad, maar door de koude periode daaropvolgend is deze voorsprong gedeeltelijk te niet gedaan. Dat betekent ook dat dit seizoen, mits de kwaliteit het toe laat, langer zal zijn als aanvankelijk gedacht. Vanwege de strenge vorst verwachten we volgend jaar minder peren te oogsten vanuit onze eigen teelt, de kwaliteit daarentegen ziet er veelbelovend uit", besluit Mark.

Voor meer informatie:
Mark Vernooij
Urfruit
Tel: +31 (0) 57 547 24 73
m.vernooij@urfruit.nl
www.urfruit.nl