Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Supermarkt kan hun koelinstallatie inzetten als warmtepomp"

Als supermarkten een warmtepomp gebruiken om overtollige thermische energie aan een stadsverwarmingsnetwerk te leveren, besparen ze op energiekosten en beperken ze CO2-emissies. Dat stelt althans Torben Funder-Kristensen, van Danfoss - Food Retail. Volgens hem kunnen supermarkten 'een sleutelrol' vervullen bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, door de overcapaciteit van hun koelsysteem in te zetten als warmtepomp.

"De capaciteit van supermarkt-koelinstallaties wordt op basis van 'de heetste dag in een periode van tien jaar' berekend", zo vertelde Funder-Kristensen onlangs tijdens de IEA Heat Pump Conference in Rotterdam. "Daardoor beschikt een gemiddeld koelsysteem over een aanzienlijke overcapaciteit. Ongeveer 70 van de capaciteit kan worden gebruikt om warmte aan externe energiesystemen te leveren. Op die manier kan een CO₂-reductie van wel 60 tot 70 procent worden gerealiseerd."

Integratie in stadswarmtenetwerk
Als supermarkten gebruikmaken van CO₂ als koudemiddel in hun installaties, verlagen ze hun emissies vervolgens nog verder dankzij de lage GWP en de hoge efficiëntie van dat koudemiddel, stelt Funder-Kristensen. "Het interessante van CO₂ is de hoge temperatuur die ermee kan worden opgewekt. Door een koelinstallatie als warmtepomp in te zetten, kan men water van 65 °C leveren, op een heel efficiënte manier." Danfoss heeft inmiddels al een project in een Deense supermarkt opgestart waarbij gebruik wordt gemaakt van CO₂-transkritische koeltechnologie. Door het systeem te integreren met een stadsverwarmingsnetwerk heeft de supermarkt in relatief korte tijd 6.000 euro bespaard op zijn energiekosten.

Funder-Kristensen ziet slechts één complicatie: de supermarkt moet de stadsverwarmingsleverancier leren kennen, om die leverancier te overtuigen van het belang om het supermarktkoelsysteem in zijn verwarmingsnetwerk te integreren.

Bron: Koudeenluchtbehandeling.nl

Publicatiedatum: 13-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: