Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zweedse consument niet bereid te betalen voor bio-aardbeien

Zweedse consumenten zijn dol op biologische aardbeien. Het enige probleem is dat zij vaak niet bereid zijn om hier een hogere prijs voor te betalen, die soms wel tweemaal zo hoog als die van conventionele aardbeien, legt Bo Andersson van Ewerman AB uit. 



Voor telers is dit niet veel anders en Andersson legt uit dat Zweden maar twee of drie telers van bio-aardbeien telt omdat de teelt in Zweden moeilijk en duur is. Ons seizoen is doorgaans heel kort, meestal een week of drie. De meeste aardbeien worden vollegronds geteeld en een klein deel ook in folietunnels of kassen.

"De biologische teelt is moeilijk. Het is een duur proces en de planten hebben een lagere opbrengst. Als consumenten bereid zouden zijn om hiervoor te betalen, denk ik, dat de productie wel zou toenemen. Tot nu toe is de markt voor bio-aardbeien echter erg traag," vervolgt Andersson. 

Het seizoen van conventionele aardbeien begon ongeveer tegelijkertijd, in week 23, wat een vrij late start is ten opzichte van voorgaande jaren. Door deze late aanvoer zijn de prijzen gestegen. Andersson verwacht echter dat de prijzen deze week weer zullen zakken nu de aanvoer goed op gang begint te komen. 

"Vanwege het koude weer waren de volumes tot nu toe laag. Nu de temperatuur de laatste dagen opgeklommen is, komt het seizoen pas echt op gang."

Ieder jaar heeft zo zijn eigen problemen dus het moeilijk om het ene met het andere jaar te vergelijken. De hoge temperaturen van vorig jaar zorgden voor een tegenovergestelde situatie. Toen begon het seizoen veel eerder dan gebruikelijk en waren de eerste volumes tegen midzomer alweer uitgeput."

Voor meer informatie:
Bo Andersson
Allfrukt
Tel: +46 042- 490 11 00
Fax: +46 042- 490 11 80
Email: b.andersson@ewerman.se
www.ewerman.se
Publicatiedatum: