Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Belangstelling voor Australische Blood limes groeit

De grootste producent van Australische Blood limes vertelt dat de vraag naar deze vrucht geleidelijk groeit nu de bekendheid op de internationale markt toeneemt. 

Gondwana Native Limes is ťťn van de weinige telers in het land en heeft 1.400 bomen, met een gelijke verdeling tussen Blood limes en Finger limes. Eigenaar Warren McIntosch legt uit dat zijn bedrijf gelegen is op de zuidelijke grens van het Australische regenwoud in Bellbrook, een kleine stad aan de Mid-North Coast in New South Wales, een streek die bij uitstek geschikt is voor de teelt van Australische citrussoorten. 

"Hoewel Finger limes de laatste paar jaar steeds bekender zijn geworden, is de Australische Blood lime nog vrij onbekend en zijn er slechts een handvol telers. "Pas de laatste twee jaar, krijgt de soort aandacht op de internationale markt en neemt de vraag fors toe. We hebben geen biokeurmerk maar het is onze doelstelling om ons citrus op een volledig duurzame manier te telen in harmonie met de natuur. Na een recente inspectie van het bedrijf door de DPI om toestemming voor de export te krijgen, ontvingen we een compliment over de gezonde staat waarin onze plantage verkeert, en dit is opnieuw een bewijs dat we op de goede weg zijn met onze duurzame teelt."
 


Het in AustraliŽ geteelde ras, dat tot stand kwam in samenwerking met het Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), is een kruising tussen een Australische Finger lime en een Burmese lime. 

"In de kwekersrechten staat de naam genoteerd als Australische Blood lime. Ik heb echter gekozen voor de naam Red lime en wel om de volgende redenen. Het fruit werd een paar jaar geleden goed ontvangen op de Franse markt waar het de naam 'citron rouge' kreeg omdat het woord bloed op deze markt niet echt in de smaak viel. Persoonlijk ben ik het hier wel mee eens vandaar dat ik het fruit Red lime noem. Daarnaast is het zo dat de vrucht tijdens de rijping  weliswaar een oranje, roze of rode kleur ontwikkelt, maar dat deze nooit zo intens wordt als die van de bloedsinaasappel."

Het fruit is zeer voedzaam, bevat veel vitamine C en en hoog gehalte aan anthocyanen. McIntosch legt uit dat evenals bij overige inheemse Australische fruitsoorten het volledige potentieel en de gezonde eigenschappen van de vrucht nog niet volledig onderzocht zijn. 

Het Blood lime seizoen loopt van mei tot augustus en Gondwana Native Limes verwacht dit seizoen drie ton te oogsten, na eerst een ton Finger limes geoogst te hebben. Het bedrijf levert vooral aan groothandelsmarkten in Oost-AustraliŽ, waaronder die in Brisbane, Sidney en Melbourne en heeft vorig jaar eveneens een aantal proefzendingen naar Canada en Singapore gestuurd. 

"Aangezien onze bomen nog niet volledig volgroeid zijn, zullen de volumes de komende jaren zeker groeien," vervolgt McIntosch. "We zijn ook van plan om meer bomen aan te planten en te experimenteren met nieuwe rassen. Dit jaar is er vooral veel belangstelling vanuit ItaliŽ, Zwitserland en Nederland en momenteel maken we een order voor een Frans bedrijf gereed. Jos de Koning, eigenaar van Superfruiticals promoot de Red/Blood limes en Finger limes in het Franse Lyon en heeft zeer goede reacties ontvangen van topkoks waaronder de wereldberoemde meesterchef Paul Bocuse."Deze limes zijn uniek en de mogelijke toepassingen worden pas sinds kort uitgetest. Naast het aromatische sap en de decoratieve 'kaviaar' word de schil gebruikt voor de bereiding van kruidenthee en geuren, en is het fruit zelf is ook al gebruikt voor de productie van gin. McIntosch legt uit dat er nog veel meer toepassingsmogelijkheden ontwikkeld zullen worden nu onderzoekers en koks in de hele wereld het fruit ontdekt hebben. 

"Terwijl de Fingerlime het unieke citrus kaviaar bevat, heeft de Red/Blood lime grotere druppelvormige kaviaar en is de vrucht daarnaast ook sappiger," legt McIntosch uit. "We promoten de Red/Blood lime als 'citrus sensatie' omdat we denken dat deze kleine vrucht de allerbeste kenmerken van de hele citruscategorie in zich verenigt. Red/Blood lime is ideaal voor visschotels, cocktails, desserts, sushi en als alternatief voor lime of citroen. De smaak is een combinatie van die van Finger lime, Burmese lime en mandarijn."McIntosch moet toegeven dat het vermarkten van Blood limes de nodige uitdagingen met zich meebrengt. De grootste aandacht gaat echter uit naar de teelt van het fruit. De marketing vindt plaats via een website, Instagram en via handelaren. 

"Voor zover ik weer is Gondwana Native Limes de grootste producent van deze nieuwe, spannende categorie," vervolgt McIntosch. "Er is nog een bedrijf in de regio dat de Red/Blood limes teelt. Dit was het eerste bedrijf dat experimenteerde met het fruit en houdt zich daarnaast ook bezig met de teelt van andere inheemse Australische fruitsoorten. In West-AustraliŽ is er ook nog een teler die eveneens woestijnlimes teelt. Ik ben zelf dol op deze Australische limes en ik ben dan ook erg blij uitsluitend positieve reacties op dit product te ontvangen."
Voor meer informatie:
Warren McIntosh
Gondwana Native Limes
Phone: +61 2 6567 2085 

Publicatiedatum: 13-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: