Gedurende het seizoen 2016-2017 controleerde AI PIA bijna 100.000 monsters van verse blauwe bessen voor producenten, exporteurs en importeurs. Uit deze controles bleek dat 43% van de onderzochte bessen het predicaat 'goed' kreeg op basis van de geldende kwaliteitsnormen. De categorie 'uitmuntend' bleek in veel gevallen niet haalbaar, en werd aan slechts 1% van de onderzochte monsters toegekend. 44% van het fruit werd geclassificeerd als 'voldoende' en respectievelijk 11% en 1,7% als 'matig' en 'slecht'.
- Wisselende oogstomstandigheden
De blauwe bessen worden veelal geplukt in periodes van grote hitte en luchtvochtigheid, twee factoren die bijdragen een het snel bederven van vers geoogst fruit. Hoge temperaturen tijdens het oogstseizoen bevorderen de rijping maar overrijpe blauwe bessen zijn wel gevoeliger voor beschadigingen. Vochtige bessen zijn op hun beurt weer vatbaar voor ziekteverwekkers. Hoewel blauwebessentelers streven naar de meest optimale oogstcondities, zijn open veld plantages in grote mate afhankelijk van het weer. Dit werd tijdens het oogstseizoen van 2016-2017 eens te meer duidelijk toen de hoge temperaturen op het zuidelijk halfrond zorgden voor een vroege oogst, wat veel telers en exporteurs in de problemen bracht. - De noodzaak van snelle en effectieve koeling
- Van de blauwe bessen die PIA in 2016-2017 classificeerde als 'voldoende' of lager was deze beoordeling in 24,3% van de gevallen te wijten aan bederf, en ik 16,3% van de gevallen aan schimmel. De oorzaak van zowel schimmel als bederf is het te traag of inefficiënt koelen van het product, Warme, vochtige en gekneusde blauwe bessen zijn namelijk een ideale voedingsbodem voor ziekteverwekkers. Lagere temperaturen verminderden het risico op bederf beduidend en zorgen er bovendien voor dat het fruit langer houdbaar is en dus beter getransporteerd kan worden.
- Langeafstandstransport
Een ononderbroken koelketen gedurende het transport is onontbeerlijk om de kwaliteit van het fruit tijdens het transport te garanderen. Vorig importseizoen, vond twee derde van de blauwebessenexport naar de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Hong Kong en Nederland over zee plaats. Ongeveer een kwart werd per luchtvracht verzonden. Luchtvracht maakt het voor producenten mogelijk om hun blauwe bessen al 48 uur na de pluk te vermarkten maar is desondanks niet zonder risico's. De hele zending kan in gevaar komen wanneer de bessen nog maar 15 minuten in de zon moeten staan, wat niet onaannemelijk is. Een ander probleem is dat het fruit doorgaans in passagierstoestellen wordt vervoerd. Als één passagier nog maar besluit zijn hond mee aan boord te nemen, stijgt de temperatuur in het ruim al, wat desastreuze gevolgen heeft voor de lading blauwe bessen.
- Verpakking en presentatie
- In tegenstelling tot andere fruitsoorten zijn de verpakkingsopties voor blauwe bessen vrij beperkt. Meestal wordt het fruit op het veld verpakt en wordt ompakken afgeraden. Het is dan ook belangrijk dat de eerste verpakking voldoende bescherming en ventilatie biedt en bestand is tegen de lage temperaturen gedurende het transport. Producenten experimenteren met verschillende materialen (zoals het vervangen van plastic door biologisch afbreekbare materialen) en extra toevoegingen zoals absorberende en schokdempende fruitpads. Als het aankomt op de vorm, blijft de clamshell de standaard in de sector. Hoewel deze verpakking aan alle functionele eisen voldoet, leent hij zich slecht voor marketingdoeleinden en producenten zijn nu eenmaal afhankelijk van de uitstraling van hun product om de verkoop te stimuleren. Dit bewijst het belang van een kwalitatief hoogwaardige en visueel aantrekkelijke presentatie van blauwe bessen, aangezien consumenten hun aankoop veelal op basis van de externe kwaliteit doen.
"Voor een versproduct zoals blauwe bessen, liggen in iedere schakel van de toeleveringsketen problemen op de loer en één kleine misser kan men duur komen te staan," legt Ignacio Santibanez van AI PIA uit. "We controleren de conditie en temperatuur van het fruit gedurende de hele keten, van veld tot winkelschap. Zoals voor vrijwel alle producten geldt, heeft de consument het laatste woord. Door de kwaliteit echter gedurende iedere kritische fase te garanderen, doen we er alles aan om de waardering van de consument te krijgen."
Ignacio Santibanez
AI PIA
Tel: +31 174 512 463
ignacio@produceinspectors.eu
produceinspectors.com