Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Waarschuwing voor kunstmatig hoog en onhoudbaar prijsniveau

Verre Oosten 'schreeuwt om' Zuid Afrikaanse navels

Hoewel er op markten in het Verre Oosten een dringende vraag naar Zuid-Afrikaanse navelsinaasappelen is, waarschuwen exporteurs tegen het opdrijven van prijzen naar een kunstmatig hoog niveau dat onhoudbaar is. 

In regio's zoals Mpumalanga en Limpopo, die geen hinder ondervonden van het splijten van navels, laten exporteurs aan FreshPlaza weten dat hun telefoon de laatste weken roodgloeiend staat omdat Aziatische importeurs een alternatief zoeken voor navels uit de Oostkaap. Exporteurs in de Westkaap, waar de schade aan navels op 17% tot 20% wordt geraamd, vertellen stuk voor stuk dat het Verre Oosten 'schreeuwt om' navels.

De grote volumes voor de markten in het Verre Oosten zijn nog onderweg en slechts 2% heeft tot dusver Hong Kong en China bereikt en 9% Zuidoost-Azië. Deze regio is de aanjager van de groei van de vraag naar navels. Op dit moment is het voor exporteurs moeilijk om een goed beeld van de navelprijzen op deze markten te geven. Eén exporteur waarschuwt dat het gevaar bestaat dat gezien de grote vraag vanuit het Verre Oosten, dat hoge kwaliteitseisen stelt, men mogelijk van de situatie zal profiteren door fruit van lagere kwaliteit te leveren. Hierdoor zal het fruit misschien niet verkocht worden of tegen zulke lage prijzen dat hiermee ook de prijzen van eerste keus fruit naar beneden gehaald worden."

"De vraag naar navels is sterk en de prijzen zullen zeker hoger zijn dan gebruikelijk. Men moet echter wel kwaliteitsfruit naar het Verre Oosten exporteren. Ook vanuit de EU, Rusland en het Midden-Oosten is de vraag goed," legt Carel van Rooyen, directeur van Impala Citrus, uit. "Misschien zullen de prijzen niet het niveau bereiken waar sommigen op hopen. Voor ons draait het er echter om dat we de juiste prijs krijgen, en dat is niet noodzakelijk de hoogste." 

De navels van Schoonbee Landgoed in Mpumalanga zullen de Chinese markt waarschijnlijk deze week bereiken. Hoewel het fruit over het algemeen zeer goed ontvangen wordt, is het nu nog te vroeg om een prijsindicatie te geven," legt marketingmanager Gert Upton uitHet grootste volume navels wordt naar het Midden-Oosten en Europa gezonden, waarbij Rusland een aanzienlijke gedeelte van het grote beschikbare volume aan grote kalibers afneemt. Wanneer er echter voldoende volumes kleinere kalibers beschikbaar zijn, richt men zich op het Midden-Oosten, hoewel de boycot van Qatar mogelijk voor problemen zal zorgen. 

Telers in de Westkaap hebben daarnaast ook nog de mogelijkheid om naar de Verenigde Staten te exporteren. Goede Hoop Citrus zet zo'n 60% van zijn navels in de Verenigde Staten af, waar de markt veel sterker is dan vorig jaar omdat hun eigen seizoen eerder eindigde, laat manager Pierre Hough weten. Ondanks de kleinere navelvolumes, zijn de pieken vergelijkbaar met voorgaande jaren maar men verwacht dat het seizoen eerder dan gebruikelijk zal eindigen, zo rond week 27.

In Citrusdal, in de Westkaap, waar vorige week flink wat regen en sneeuw viel, wordt haast gemaakt met de oogst om eventuele problemen met schimmels te voorkomen, een onvermijdelijke bijkomstigheid van regenval. Okkie Burger, van Quattro Citrus, legt uit dat het verschrompelen van de navels gevolgen kan hebben voor de oogst, waardoor het belangrijk is dat het fruit zo snel mogelijk geplukt wordt. Telers melden een daling van 20% in hun navelvolume als gevolg van splijten. Een kwart van de navels wordt naar de Verenigde Staten geëxporteerd, en het overige deel naar het Verenigd Koninkrijk, het Midden-Oosten en Rusland. Slechts een klein volume is voor het Verre Oosten bestemd omdat men op deze markt een voorkeur heeft voor navels met een gladde schil. 

Het exportvolume navels is dit jaar beduidend kleiner dan vorig jaar, 3,3 miljoen dozen  van 15 kilo tegenover 5,4 miljoen dozen in week 22 vorig jaar, een verschil van 1,1 miljoen dozen van 15 kilo ten opzichte van dezelfde week vorig jaar. 


Voor meer informatie:
Carel van Rooyen
Impala Citrus
Tel: +27 21 110 0900

Gert Upton
Schoonbee Landgoed
Tel: +27 13 262 4000

Pierre Hough
Goede Hoop Citrus
Tel: +27 22 921 8129

Okkie Burger
Quattro Citrus
Tel: +27 22 100 0108

Publicatiedatum: 13-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: