Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"We moeten niet zwichten voor bangmakerij"

Effect verkiezingsuitslag op pond niet te vergelijken met Brexit

De bekendmaking van de Britse verkiezingsuitslag deed de koers van het pond wederom dalen, wat de vraag oproept wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor Britse exporteurs en producenten. Bij navraag, waren velen erg voorzichtig wat betreft hun politieke uitlatingen maar over het algemeen overheerste de mening dat het van belang is om niet overhaast te reageren op de huidige ontwikkelingen omdat dit waarschijnlijk een tijdelijke situatie is die een directe reactie op de verkiezingen is. 

Vlak voor de verkiezingen voorspelde Max Lami, directeur van Oppenheimer Europa, de koersval van het Britse pond. "Hoewel de gevolgen voor de koers niet zo dramatisch zullen zijn als ten tijde van de Brexit-uitslag, gaat de munt een onzekere periode tegemoet met weinig kans op waardestijging." 

Een Britse importeur beaamt deze prognose en legt uit dat men geen overhaaste conclusies mag trekken. Hij voegt er aan toe dat het Britse pond nu het meest gebaat is bij stabiliteit. 

"De verkiezingen zijn net achter de rug en we moeten de uitslag een paar dagen laten bezinken. Niemand weet hoe het nu verder zal gaan, net als direct na het Brexit-referendum. We moeten hier mee om leren gaan. Het belangrijkste voor handelaren zoals ikzelf is dat we stabiliteit hebben, of dit nu meteen lage of hoge koers is, zodat we een betrouwbare planning kunnen maken," benadrukt de importeur. 

Op de vraag of Britse consumenten hogere supermarktprijzen kunnen verwachten, antwoordt de importeur dat dit afhangt van de mate waarin de kranten zwichten voor paniekzaaierij. "Gelukkig gaan we het zomerseizoen in, wat betekent dat Britse producten volop beschikbaar zijn en we dus minder afhankelijk van de import zijn. Als de situatie in de wintermaanden nog zo is, dan moeten we echter met grotere gevolgen rekening houden."

Onlangs uitte Copa Cogeca haar zorgen omtrent Theresa Mays besluit tot een 'harde' Brexit omdat het niet te rechtvaardigen is dat de rekening van deze politieke beslissing op het bord van Britse telers komt te liggen. Het rapport waarschuwt daarnaast dat producenten van groenten, fruit, rundvlees, zuivel en wijn zwaar getroffen zullen worden, aangezien deze categorieën een groot deel van de €45 miljard aan Europese voedingsproducten die naar het Verenigd Koninkrijk worden geëxporteerd, vertegenwoordigen. 

"Ik verwacht dat de koers zich in de loop van de komende dagen zal herstellen. Evenals met de Brexit kunnen we niet in de toekomst kijken. Laten we het daarom wat tijd geven en rustig afwachten wat er zal gaan gebeuren," raadt de Britse exporteur aan.


Publicatiedatum: 12-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: