Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Jaarrapportage 2016: resultaten van een oogstjaar

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft de Jaarrapportage 2016 gepresenteerd. Hierin treft men een overzicht aan van de activiteiten die in 2016 hebben uitgevoerd. Sinds de oprichting van het KIDV in 2013 is men bezig geweest met zaaien. In 2016 is de oogstperiode aangebroken. Het was een jaar waarin de positie als onafhankelijke kennisinstelling verder is uitgebouwd.

Het meest in het oog springende voorbeeld van dit oogstjaar vormen de brancheverduurzamingsplannen, die nu 88 procent van het in Nederland op de markt gebrachte verpakkingsgewicht vertegenwoordigen. In 2016 hebben vijf branches een verduurzamingsplan opgesteld, dat door het KIDV is getoetst en vastgesteld. In hun verduurzamingsplan hebben de branches concrete doelen opgenomen die circulariteit in de verpakkingsketen bevorderen.

Met de kennis die het KIDV ontwikkelt, wordt een bijdrage geleverd aan een meer gesloten verpakkingsketen. Zo hebben wij in 2016 twee kwaliteitseisen opgesteld voor gesorteerd kunststof verpakkingsafval, die verbetering van de kunststofrecycling tot doel hebben. Daarnaast hebben we een verkenning naar de marktsituatie van PET-trays uitgevoerd, die de aanzet geeft tot een oplossing voor de problematiek rond deze nu nog lastig te recyclen bakjes.

Ook het vermelden waard zijn de publicaties die in 2016 zijn opgeleverd, uiteenlopend van de factsheet Minerale oliƫn in verpakkingen van gerecycled papier en karton tot het groeidocument Improve the recyclability of five types of plastic packaging dat onder anderen ontwerpers en inkopers moet helpen bij het verduurzamen van verpakkingen. Daarnaast heeft CE Delft in opdracht van het KIDV een onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat de overgang naar een circulaire economie een significante daling van de uitstoot van CO2 teweeg kan brengen.

Op het Meldpunt Verpakkingen kwamen in 2016 bijna 30 procent meer meldingen binnen dan in 2015. Het aantal bezoekers van onze website is in 2016 met 4 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. De opkomst bij onze Verdiepingsbijeenkomsten bleef onverminderd hoog. Die lijn lijkt zich in 2017 door te zetten; bij de eerste twee Verdiepingsbijeenkomsten van het jaar, over het chemisch recyclen van kunststof verpakkingen en over trends in verpakken, zat de zaal vol. Deze ontwikkelingen sterken ons in het idee dat gedegen en onafhankelijke kennis over duurzaam verpakken voorziet in een duidelijke behoefte, zowel bij professionals als bij consumenten.

Bekijk hier de online Jaarrapportage 2016.

Een PDF van de Jaarrapportage 2016 vind je hier.
Publicatiedatum: