Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Poolse aardbeien tweemaal zo duur als vorig jaar

Als gevolg van het koude weer zal de aanvoer van Poolse aardbeien dit jaar lager zijn, meldt Bozena Nosecka van het Institute of Agricultural and Food Economics.

Op de groothandelsmarkt in Bronisze kost een kilo aardbeien tussen de €1,19 en €2,02 wat tweemaal zoveel is als vorig jaar rond deze tijd. Aardbeien zijn een waardevolle grondstof voor de verwerkende industrie wat betekent dat de prijzen die verwerkers bieden in zekere mate ook van invloed zijn op de marktprijs.

Nosecka vertelt dat er vanaf deze week weer aardbeien voor de productie van concentraat verkocht gaan worden. Verwerkers bieden prijzen van €0,89 per kilo. Tegen het einde van de week zullen er ook aardbeien ingekocht gaan worden om tot diepvriesproduct verwerkt te worden. De prijs af fabriek ligt op €1,01 per kilo, wat neerkomt op €0,95 voor de producent. Dit zijn uitzonderlijk hoge prijzen en ruim tweemaal hoger dan vorig jaar rond deze tijd, benadrukt Nosecka

Het is nog niet te voorspellen hoe de prijzen zich de komende weken verder zullen ontwikkelen, legt Nosecka uit. Dit zal namelijk deels afhangen van het weer en oogstvolume. Het zou goed zo kunnen zijn dat de hoge prijzen die verwerkers betalen aan het begin van het seizoen te hoog zijn voor buitenlandse kopers van aardbeienconcentraat. Vrijwel al het in Polen geproduceerde concentraat is bestemd voor de export.   

Verwerkers kunnen dit jaar mogelijk problemen ondervinden bij het inkopen van voldoende grondstoffen omdat de vorst niet alleen de aardbeienteelt heeft ontregeld maar ook die van kersen en frambozen. De prijzen voor deze producten zullen mogelijk dus net zo hoog zijn als voorgaande jaren. Hierdoor zal de concurrentie tussen verwerkers verder toenemen.

Ook in landen zoals Servië en Hongarije, waar de vorstperiode eveneens verliezen heeft veroorzaakt, zullen mogelijk dit soort problemen ontstaan. 


Publicatiedatum: 12-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: