Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank Döscher directeur Elbe-Obst over het komende appelseizoen

Alte Land heeft dankzij beregening niet zulke grote verliezen geleden

Elbe-Obst oogst jaarlijks meer dan 180.000 ton appelen. Elbe-Obst belevert sinds 1994 de levensmiddelenhandel, de exportmarkt, de convenience-sector en de verwerkingsindustrie. De verkoopmaatschappij bestaat uit een eenheid van handelsbedrijven en telersorganisatie 'Elbe-Obst Erzeugerorganisation.

In een interview met FreshPlaza vertelde Frank Döscher, directeur van Elbe-Obst, dat de appelmarkt zich na twee ontoereikende jaren weer enigermate hervonden lijkt te hebben.

Op twee slechte jaren volgt een normaal jaar
"Het seizoen loopt relatief goed. De prijzen liggen op normaal niveau en dat is vergeleken bij de afgelopen twee jaar al een enorme vooruitgang", zei Frank. Midden 2014 kwam Rusland tijdens de hoofdoogstperiode met het embargo tegen westerse levensmiddelen. Naast veel andere EU-landen moest bijvoorbeeld Polen voor 800.000 ton appelen alternatieve markten vinden. Als gevolg hiervan werd de markt overspoeld met goedkope appelen. In de afgelopen twee jaar was de oogst weliswaar goed, maar het prijsniveau lag in z'n geheel genomen heel laag. "Maar op twee jaren met een enorm aanbod volgde nu een normaal jaar", aldus Frank.

Frank merkte op dat men vooruit moet kijken. De belangrijke vraag is hoe het nieuwe seizoen zich zal ontwikkelen. "De actuele waarnemingen zien er deels dramatisch uit. Er is te veel vorst geweest in Europa. Gelukkig heeft teeltregio het Alte Land dankzij beregening ter bescherming tegen vorst niet zulke grote verliezen geleden als bijvoorbeeld Zuid- en Oost-Duitsland, België en Oostenrijk", zei Frank.

"Dankzij de Elbe hebben we veel water ter beschikking, wat een groot voordeel is ten opzichte van andere standplaatsen", legde Frank uit. Fruitteeltregio het 'Alte Land' kenmerkt zich bovendien met een voedingsstofrijke grond en een maritiem klimaat. Sinds meer dan 600 jaar worden er in het oerstroomdal van de Elbe hardfruit, steenfruit en bessen geteeld. De appel is het hoofdproduct van de regio. "Wat betreft de concurrentie op de markt is de beslissende vraag hoe groot de verliezen door vorst in Polen zullen zijn. Hierbij spreken we over een compleet andere orde van grootte. De verliezen zouden een uitwerking op de gehele Europese markt kunnen hebben en het zou zelfs kunnen dat er uiteindelijk onvoldoende appelen beschikbaar zijn. Voor ons zou dat een markt zoals 26 jaar geleden betekenen. Begin jaren '90 was er een jaar met zeer hoge prijzen vanwege een aanbodtekort", aldus Frank.
Publicatiedatum: