Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

VK, Frankrijk en VS groeimarkten voor Greenyard

Tholen – Dankzij interne groei zag Greenyard de resultaten over het afgelopen boekjaar verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar. De omzet steeg met 7,1 procent en kwam uit op 4,2 miljard euro. Deze groei werd voornamelijk intern (5,3%) en door acquisities (2,7%) gerealiseerd terwijl de wisselkoersimpact beperkt negatief was (-1,0%). Een jaar eerder stond de omzet op 3,9 miljard euro.

Verder inzoomend op de cijfers blijkt dat Fresh divisie een interne omzetgroei van 6% realiseerde, vooral te danken aan aaneen de goede resultaten in de kernmarkten Nederland en Duitsland. De Britse markt leed onder de Brexit. Het Verenigd Koninkrijk valt samen met Frankrijk en de Verenigde Staten onder de noemer 'groeimarkten'. Dit zijn landen waar Greenyard nog veel potentie ziet en een relatief klein marktaandeel heeft.

Ook het segment Long Fresh realiseerde een sterke interne omzetgroei (+2,1%) vooral dankzij een verbeterde prijs/mix. Ook Horticulture droeg met (3,1%) interne groei bij tot het positief resultaat dankzij een aanhoudende sterke vraag voor nieuwe, innovatieve producten. De wisselkoers had een negatieve impact van 1% op de omzetcijfers.

De REBITDA REBITDA steeg van 136,2 miljoen euro in boekjaar 2015/2016 naar 145,7 miljoen euro voor het afgesloten boekjaar. Die toename komt vooral voor rekening van de segmenten Long Fresh en Horticulture waar respectievelijk 9,6% en 7,7% groei gerealiseerd werd. Verbeteringen in de productmix en kostenreducties hadden een positief effect op beide divisies. Voor Long Fresh komt het positieve effect eveneens van het herstel van de situatie op de faciliteit in Moréac (Frankrijk). De divisie Fresh noteerde ook een positief resultaat met een stijging van 5,1% in REBITDA. Voor deze divisie worden de resultaten beïnvloedt door de Brexit en het slechte weer in Zuid-Europa tijdens het vierde kwartaal van het boekjaar (januari-maart 2017). De groei in ready-to-eat, exoten en mixen zijn positieve ontwikkelingen binnen dit segment.

Vorig jaar investeerde Greenyard in een herfinanciering van de schuldenlast wat een eenmalige kost van 25 miljoen euro met zich mee bracht. Daarmee wordt in de komende jaren 15 miljoen euro interest per jaar bespaard. Daarnaast werd er geïnvesteerd in een kostenbesparing op belastingen, wat een positief resultaat opleverde. Onder andere door deze herfinanciering valt het nettoresultaat lager uit. Vorig boekjaar stond het nettoresultaat op 16,7 miljoen euro. Dit jaar komt het resultaat met 0,7 miljoen lang niet zo hoog uit. Het bedrijf benadrukt echter dat de cijfers niet te vergelijken zijn vanwege de herfinanciering. Op vergelijkbare basis komt het nettoresultaat uit op 21,9 miljoen euro.

Klik hier voor de jaarcijfers.