Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Grotere Spaanse AGF-export in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2017 heeft de Spaanse export van verse groenten en fruit jaar op jaar een positieve ontwikkeling gezien. De export naar de EU nam toe met 11% en kwam daarmee op iets meer dan €3,8 miljard. De export naar landen buiten Europa steeg met 14% tot een bedrag van €133 miljoen, terwijl de export naar Europese landen die niet tot de EU behoren met 5% toenam tot €114,6 miljoen. Dit blijkt uit statistieken van de afdeling voor douane en speciale belastingen van de Spaanse belastingendienst, die zijn verwerkt door FEPEX.

De totale export van Spanje kwam in deze periode neer op €4,1 miljard euro. De EU was goed voor 95% van dit totaal. De export nam in de belangrijkste markten toe, zoals in Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. De export naar Duitsland steeg met 13% en kwam daarmee neer op €1,1 miljard. De export naar Frankrijk steeg met 4% tot €641,6 miljoen en de export naar het Verenigd Koninkrijk met 3% tot €572 miljoen.

Buiten de EU kwam de Spaanse export naar Europese landen neer op 2,8% van het totaal. De export naar deze landen nam met 5% toe tot €114,6 miljoen. Dit kwam met name door de toename van 13% in export naar Zwitserland, dat voor €76,5 miljoen aan verse groenten en fruit opnam. De export naar Andorra nam met 17% toe en kwam neer op €4,4 miljoen. De export naar Wit-Rusland steeg met 22% tot een bedrag van €3 miljoen. Noorwegen is het tweede belangrijkste land in deze exportcategorie, maar had een afname in export van 13% tot €24,6 miljoen.

De export naar landen buiten Europa nam met 14% toe tot €133 miljoen en besloeg daarmee 3,2% van het totaal. De export naar de VS steeg met 60% tot €14,5 miljoen. De export naar China nam toe met 104% tot €14 miljoen, terwijl de export naar Saoedi-Arabië met een toename van 44% neerkwam op €10,5 miljoen. De export naar Brazilië nam echter met 4% af tot €10,7 miljoen, terwijl de export naar Canada met 21% daalde tot €14,9 miljoen.

Volgens de FEPEX is de positieve ontwikkeling van de export naar landen buiten Europa opmerkelijk te noemen. Het vestigen van nieuwe markten is echter een langdurig en kostbaar proces. Vooralsnog zijn er in deze regio's geen significante exportvolumes of omzet bereikt.

Bron: fepex.es

Publicatiedatum: 27-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: