Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Veiling start proef met 10 hectare zoete aardappelen

Prijzen op eerste aardappelveiling Alvantho lager dan verwacht



Tholen - De Alvantho-aardappelen die vandaag tijdens de eerste aardappelveiling in Sint-Annaland werden verkocht, brachten minder geld op dan verwacht. Over het algemeen waren de verwachtingen dat de kiloprijs van de aardappelen, hoger zouden uitvallen. Dat gold overigens niet voor het eerste kistje, dat traditioneel voor het goede doel werd geveild. De opbrengst ging dit jaar naar Stichting Make-A-Wish, die wensen van ernstig zieke kinderen in vervulling laat gaan. Rinus Bijl kocht voor 1500 euro het eerste kistje, in opdracht van firma Postuma. De veiling vulde dit bedrag aan met 500 euro, waardoor de donatie voor de stichting op 2000 euro uitkomt.


Rinus Bijl (commissionair), Alwin Westendorp (chauffeur) en Kees Bijl met het eerste kistje.

De overige prijzen van de veiling vandaag:
  • Doré: 0,65 – 0,75
  • Premiere: 0,49 – 0,53
  • Frieslander: 0,66 – 0,72
  • Eigenheimer: 1.07 – 1.10
  • Bonken: 0,80 -
  • Drieling: 0,35 – 0,41
  • Kriel: 0,65
  • Totale aanvoer: 65 ton


Wim van der Ree van Nedato

"De prijzen vielen een beetje tegen. Deze prijzen zitten niet boven de buitenlandse prijzen. Mensen zullen nu niet al te veel haast hebben met rooien, ondanks de lage aanvoer", geeft commissionair Jaap Eerland aan. Ook veilingdirecteur David Hage noemt de prijzen van vooral de Doré licht teleurstellend. "Tijdens de eerste veiling is het natuurlijk altijd een beetje aftasten wat er gaat gebeuren, maar op de veiling in Breda ging de Doré vanmorgen nog voor 88 cent weg." Volgens Johan Slager van Pieperline Holland wordt de markt voor Doré-aardappelen steeds kleiner. "Mensen pakken toch eerder Frieslander. Wanneer de Doré te groot wordt, wordt de aardappel hol van binnen, iets wat niet gebeurt bij de Frieslander."


Commissionair Jaap Eerland en veilingdirecteur David Hage

"Door het koude voorjaar leek het er op dat het een laat seizoen zou worden. Maar toen na 10 mei de temperaturen opliepen naar boven de 20 graden zag je het met de dag groeien. Dat het wat aan de droge kant werd met name voor de percelen die onder plastic zijn voorgetrokken was een feit. Maar gelukkig kunnen we op Tholen beschikken over relatief goed zoet water. De regenhaspels werden voor de dag gehaald en de gewassen kregen de aantallen millimeters om de groei er in te houden. Dit alles heeft er in geresulteerd dat we exact op dezelfde datum als vorig jaar, 7 juni, met het veilen van de Alvantho-aardappelen kunnen beginnen", stelde veilingdirecteur in zijn openingswoord tevreden vast.


De heren Greydanus uit Heerenveen

"De koude grondteelt heeft in onze ogen ten opzichte van voorgaande jaren een lichte achterstand in de groei opgelopen. Dit met name vanwege de late nachtvorsten die ook ons teeltgebied parten speelde. Dit betekent dat we de eerste tien dagen hoofdzakelijk aanvoer verwachten van aardappelen die onder plastic zijn geteeld. Laten we duidelijk zijn, we bedoelen hier niet mee dat er een gat gaat vallen in de aanvoer. Maar, dat het meer geleidelijk in elkaar zal overlopen. En gelijk moeten we daarbij opmerken dat het wellicht weer heel anders kan lopen dan we nu voorzien. Want we liggen buiten en het is extreem droog, gisteren en vandaag is het zeer onstuimig en wat het weerbeeld met tien dagen zal zijn weten we niet", benadrukte Hage.


Hans van der Ven van 4Potato Holland Andre Postma van Kooij met op de achtergrond Andries Quik.

"Vorig jaar hebben we als veiling een redelijk jaar gedraaid. Mede door de matige kilo opbrengsten bleven de prijzen aardig op niveau. Hierbij moeten we ook opmerken dat in de maand juli ruim 2.500 ton tafelaardappelen een weg naar de industrie hebben gevonden. Dat zorgt voor ruimte en stemming op de markt. De afzet van de bewaaraardappelen verliep vlot, ondanks het feit dat de export behoorlijk stagneerde. Maar dit is ruimschoots goed gemaakt door de industriële verwerkers. Deze breiden nog steeds hun verwerkingscapaciteit uit vanwege de ruime afzetmogelijkheden. Dit in tegenstelling tot de tafelaardappelmarkt waar we alle zeilen bij moeten zetten om onze positie op de markt te handhaven", zo vertelde Hage.


Mark Verweij van VerDi Import

Tot slot gaf hij aan dat blij te zijn met de aandacht van de campagne Power to the Pieper van de Nederlandse Aardappel Organisatie. In die campagne staat centraal dat de aardappel een veelzijdig product is, dat op verschillende manier bereid kan worden. Een alternatief voor de Nederlandse aardappelen, zijn de zoete aardappelen die steeds meer voet aan de grond krijgen in Europa. Nu is het de beurt aan Tholen. "Dit jaar starten wij een proef met de teelt van tien hectare zoete aardappelen. We gaan kijken hoe deze teelt in Nederland uitpakt!"



In totaal werden er vanmorgen 3400 kisten aardappelen geveild. De grootste hoeveelheid waren de Doré-aardappelen met 1600 kisten. Van Frieslander waren er 1200 kisten te koop, van Premiere en Eigenheimer waren 250 kisten beschikbaar en de minste waren er verkrijgbaar van Drielingen met honderd stuks.