Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Consistente kwaliteit kastomaten is in het voordeel van de klanten

Na wat rampzalig weer in Delta, British Columbia tot zo'n anderhalve week geleden is het aanbod kastomaten momenteel erg goed. David Bell van Houweling's: "We hebben sterke gewassen maar tot nu toe nog onvoldoende licht gehad." Maar nu zijn er veel tomaten te verwachten. De teeltbedrijven in Californië en Utah zitten nu beiden in het volle seizoen. Volgens Bell zijn juni, juli en augustus piekvolumemomenten voor de selectie tomatenrassen waar ze om bekend staan.



Nieuwste rassen
In de afgelopen 18 maanden hebben ze hun speciale lijn hoogwaardige snacktomaten ontwikkeld. "Een van de unieke dingen die we hebben gedaan is het afdrukken van het kwekersrecht op de verpakking." Hierdoor weet de consument dat ze steeds hetzelfde type tomaat en dezelfde kwaliteitservaring krijgen. De nieuwste in de hun kenmerkende lijn is de Tomtastic, een gele cherrytomaat.

Ontwikkeling van nieuwe rassen
Er zijn vaak uitdagingen, zegt Bell; het smaakprofiel is bij de eerste oogst meestal minder dan wanneer de plant wat rijper is. Ook kan de smaak door het seizoen heen worden geaffecteerd en is afhankelijk van zaken als de belichting, hoe de machines het doen, of een verstopte druppelmond op tijd ontdekt wordt en of het voedingssysteem goed functioneert. Daarom is het vinden van rassen met consistente hoogwaardige smaakprofielen een prioriteit, zodat consumenten hier steeds tevreden over zijn. Het ras Tomazing is zo'n voorbeeld. Bell: "Het is mijn favoriet. Een echte snacktomaat. Net snoep."



Smaakontwikkeling
Een van Houweling's unieke rassen, de Sweetelle-tomaat, ontwikkelt zijn smaak vroeg en behoudt dit tijdens het hele seizoen. "Anderen leveren een grotere oogst op maar het smaakprofiel varieert door het seizoen heen." Dus moet de teler beslissen hoe hij daarmee omgaat. Het merk Houweling's is gebaseerd op hoogwaardige en kernproducten. Bell vergelijkt hun strategie met het Britse model van goed, beter, best. "Er is een plaats in de markt voor alle drie opties. Als teler spelen wij in op de twee toplagen."




Aanbod aan de westkust
Producten worden vooral verkocht aan de Canadese westkust en in de Amerikaanse bergstaten. Soms zelfs in Ontario. Bell: "Gezien de concentratie van telers in Leamington zullen we meestal alleen naar Ontario of verder naar het oosten verschepen als zij daar tekorten hebben of kwaliteitsproblemen. Ik geloof echt dat hoe meer producten de consument kan eten, hoe beter het is. Hoe hoger de consumptie van versproduct, des te beter het is voor ons allemaal."

Voor meer informatie:
David Bell
Houweling's
Publicatiedatum: