Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ramadan drijft dadelafzet Zuid-Afrika op

Onverzadigbare wereldwijde vraag naar avocado

"De vraag naar avocado's is exponentieel gegroeid nu mensen zich steeds meer bewust worden van de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort. Als we onze productie zouden verdubbelen, vervier- of zelfs vertienvoudigen, zouden we onze avocado's nog altijd af kunnen zetten," legt Clive Garrett uit, marketingmanager van ZZ2. Het bedrijf heeft het Hass seizoen net beëindigd en de oogst van het ras Ryan zal nog tot het einde van deze maand doorgaan. Garrett merkt op dat de volumes Ryan er goed uitzien. 

"Het is een bijzonder goed seizoen geweest. Bij aanvang hadden we goede mogelijkheden op de Europese markt omdat Peru in die periode kampte met overstromingen die de infrastructuur en logistiek in het land ontregelden. De prijzen zijn sindsdien iets gedaald maar liggen nog altijd boven het niveau van vorig jaar."

Garrett vertelt dat het fruit dit jaar aan de kleine kant was, wat het gevolg is van de droge omstandigheden. "Dit heeft echter geen problemen van betekenis opgeleverd. Mensen willen nu eenmaal fruit en nemen de maten hierbij voor lief."

Op de lokale markt moesten Zuid-Afrikanen ook dieper in de buidel tasten om hun verlangen naar avocado te stillen. De prijzen varieerden van €0,69 voor een onrijp exemplaar tot €1,18 of zelfs meer voor een eetrijpe avocado. De aanvoer is laag vanwege de grote volumes kleine maten. De prijzen zijn licht gedaald naar €4,86 - €5,55 voor een zak van 4,5 kilo op de open markt. ZZ2 investeert de laatste jaren ook in de dadelproductie in de regio Orange River in Namibië. Dadels zijn een veelbelovende categorie. "De vraag is groter dan het aanbod, met name nu, tijdens de Ramadan. De prijzen zijn uitstekend en liggen rond de €8,33 per kilo. Onze volumes zijn echter nog niet toereikend voor de export, dus vooralsnog wordt onze productie vermarkt op de AGF-markt in Johannesburg. We verwachten dat onze volumes volgend jaar verdubbeld zullen zijn en een jaar later nogmaals zullen verdubbelen omdat de bomen dan volgroeid zijn," vervolgt Garrett. "We bewaren onze dadels gekoeld bij -25°C totdat ze vermarkt worden. Omdat de vruchten rijk aan suikers zijn, bevriezen ze zelfs bij deze lage temperatuur niet. Men kan ze uit de koeling direct eten."

 
Voor meer informatie:
Clive Garrett 
ZZ2 
Tel: +27 015 395 8559  

Publicatiedatum: 7-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: