Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overschot aan Chinees knoflook teistert telers

"Dit jaar hadden we landelijk gezien een hoge knoflook oogst. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Ten eerste werden de knoflooktelers door de bloeiende knoflookmarkt van twee jaar geleden enthousiaster om uit te breiden. In 2016 werd er een dikke 403.000 hectare knoflook verbouwd en volgens ramingen zal de teelt van knoflook dit jaar stijgen met 20 procent naar zo'n 473.000 hectare.Ten tweede waren er goede weersomstandigheden vorig jaar, wat de sleutel is voor een gezond en overvloedig gewas", zegt directeur Guo Wantao van het gespecialiseerde samenwerkingsverband van knoflooktelers Fangxin in het Chineese Pizhou.


Vers geoogste knoflook


Verpakte verse knoflook

"Als er gekeken wordt naar de marktomzet, kostte een kilogram knoflook dit jaar 20 eurocent. Dat is ruim 65 procent lager dan de 30 eurocent van vorig jaar. Er zijn drie redenen waarom de prijs zo hard gedaald is. Ten eerste was het aanbod van knoflook groter dan dat de vraag was. Tegelijkertijd waren er een aantal onervaren knoflooktelers die lange tijd aarzelden of ze wel knoflook moesten verkopen. Omdat veel telers vorig jaar flink geïnvesteerd hebben in hun plantages en doordat de markt zo instabiel is, willen de telers zo snel mogelijk in hun kosten dalen. Tenslotte zijn tussenpersonen en telers begonnen met het kunstmatig promoten van knoflook om op die manier de markt te manipuleren, iets dat aan de andere kant ook tot instabiliteit op de markt heeft gezorgd."


Knoflook dat klaar is om afgezet te worden


Onregelmatige knoflookproductie

"Het is nog te vroeg om in te schatten hoe de knoflookmarkt zich zal ontwikkelen. Over het algemeen is de kwaliteit van knoflook dit jaar erg goed. 40 procent van alle knoflook heeft een diameter van meer dan zes centimeter. Kleine knoflook verkoopt naar mijn mening niet zo goed.
Onze knoflook wordt voornamelijk verwerkt. Van alle geoogste knoflook wordt een klein deel afgezet aan de retail. Daarnaast wordt zo'n 10 procent online afgezet. Als we kijken naar de afzet van knoflook, zijn wij ervan overtuigd dat de verantwoordelijke instanties steun zullen geven om zo de snelheid van de productie te verhogen en de winst van de telers te maximaliseren." 

Guo Wantao (directeur)
Pizhou's Fangxin gespecialiseerde telerscoöperatie
Telefoonnummer: +86 184 5155 5980
Telefoonnummer: +86 181 2179 4496


Publicatiedatum: 7-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: