Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Argentijnse citroenen hebben veel concurrentie in Griekenland

Ondanks het huidige politieke en economische klimaat in Griekenland gaat het de centrale AGF-markt in Thessaloniki voor de wind. De markt levert groenten en fruit aan zowel lokale als internationale markten en wordt hierbij niet door de overheid gesteund. Het bedrijf werd in 1975 opgericht door de Griekse regering maar is sinds 1998 een beursgenoteerd bedrijf. 

Volgens Koukoulis Anthanasiossays wordt de Griekse markt overspoeld met citroenen uit verschillende herkomstgebieden, zoals Spanje, ItaliŽ, Turkije en ArgentiniŽ. Als gevolg van de grote concurrentie en beschikbaarheid zijn de prijzen laag en vertonen ze de laatste jaren een dalende trend.  
Citroenen worden veel gebruikt in salades en sappen. In Griekenland wordt in vrijwel elk gerecht citroen gebruikt. "De vrucht is populair in Europa en we leveren veel aan landen als Bulgarije, MacedoniŽ, Montenegro, AlbaniŽ. Het is belangrijk dat men precies weet waar de markt behoefte aan heeft. De voorkeuren verschillen namelijk per markt. Zo vinden sommigen landen het kaliber het belangrijkst en zijn andere landen meer gefocust op de kleur van het fruit." 

"Argentijnse citroenen staan bekend om hun hoge kwaliteit maar ook omdat ze vaak wat duurder zijn dan die van concurrerende landen uit dezelfde regio. De prijs van Argentijnse citroenen is hierdoor de laatste jaren gedaald en ligt nu rond de Ä1,45 - Ä1,50 per kilo. Turkse citroenen daarentegen kosten Ä1,15 per kilo en Spaanse Ä0,75 per kilo. De Argentijnse citroenen zijn van juni tot augustus verkrijgbaar, en ontsnappen hiermee net aan de piekaanvoer uit Spanje, die in juni afloopt."

De vraag naar citroenen neemt toe en de prijzen dalen als gevolg van de felle concurrentie. Ondanks dat het een seizoensproduct met een beperkte houdbaarheid is, willen retailers jaarrond citroenen in hun schappen hebben liggen. Zelf het populaire zomerfruit heeft nauwelijks invloed op de afzet van citroenen.

"Als de vraagt toeneemt, zullen we doorgaan met de import van citroenen uit ArgentiniŽ en de mogelijkheden onderzoeken om ook uit landen als Zuid-Afrika te gaan importeren."

Voor meer informatie:
Koukoulis Athanasios
Central Market of Thessaloniki (Greece)
Tel 0030 2310 764 866
Email koukoulisfruits@gmail.com

Author: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum: 6-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: