Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Dmitris Loutsigkas, Goustera SA 2010

Vraag naar Griekse biogranaatappelen neemt jaarlijks toe

Het in het Griekse Kavala gevestigde Goustera SA is één van de grootste producenten van biologische granaatappelen. Jaarlijks ziet het bedrijf de vraag naar zowel conventionele als biologische granaatappelen groeien. Volgens uitvoerend voorzitter Dmitris Loutsigkas neemt de populariteit van granaatappelen toe. "Vijf, zes jaar geleden werd het fruit nog als exclusief beschouwd en alleen in speciaalzaken verkocht. De categorie was eigenlijk alleen in landen als Turkije en Iran bekend. Nu steeds meer onderzoeken de gezonde eigenschappen van deze fruitsoort hebben aangetoond, is de populariteit echter sterk gestegen. Granaatappelen kunnen uitstekend in salades verwerkt worden of geperst worden." 
 


Het bedrijf teelt twee rassen, Akko in september en Wonderful van oktober tot februari. De grootste productie vindt in het noordoosten van Griekenland plaats, onder andere in de regio Drama. 

Goustera levert zijn conventionele granaatappelen aan landen zoals Roemenië, Bulgarije, Hongarije, de lokale markt en overige Europese landen. Zo'n 70% van de productie betreft conventionele granaatappelen, de overige 30% biologische, die met name naar landen zoals Duitsland en Nederland worden geëxporteerd. Hoewel de bioteelt arbeidsintensiever, duurder en minder productief is, zijn de producten wel hoger geprijsd dan conventionele granaatappelen. 



Het kostenverschil tussen de biologische of conventionele granaatappelteelt is niet zo groot. In landen als Duitsland, Nederland, Zwitserland en Italië groeit de markt voor bio-AGF, evenals in Scandinavië. Goustera werkt normaal gesproken met importeurs en partners in deze landen om kleine biowinkels en -ketens te kunnen bereiken, die veelal klanten bedienen die 100% bio zijn.

"De biomarkt groeit maar wordt desondanks nog altijd als een nichemarkt gezien," legt Dmitris uit. "Voorheen was de acceptatie van de externe eigenschappen van de granaatappelen veel groter. Momenteel zijn consumenten echter veel kritischer over de kleur en uiterlijke kenmerken van het fruit. Voor mensen die bewust kiezen voor biovoeding zou kleur echter geen grote rol mogen spelen aangezien deze niet van invloed is op de gezonde eigenschappen van het product."



Om er zeker van te zijn de hoogste kwaliteit te leveren, werkt Goustera nauw samen met lokale telers en coöperaties. De telers worden regelmatig bezocht en de kwaliteit van het fruit wordt voortdurend geanalyseerd om ervoor te zorgen dat het aan alle eisen voldoet. Granaatappelen die niet aan de kwaliteitscriteria beantwoorden, worden aan de telers of coöperaties gegeven, die het fruit vervolgens gebruiken voor de productie van sap en andere bewerkte granaatappelproducten.

De concurrentie binnen de sector is groot, met name van landen als Iran, Azerbeidzjan, Tunesië en India. Deze landen zijn in het voordeel omdat ze veel meer ervaring hebben met de granaatappelteelt. Bovendien zijn de arbeidskosten er meestal lager. Desondanks is Dmitris er van overtuigd dat Griekse granaatappelen concurrerend zijn, en wel hierom: er worden geen chemische middelen gebruikt, het product voldoet aan hogere standaarden en wordt zorgvuldig geïnspecteerd. Daarnaast is Griekenland lid van de EU, waardoor het logistiek en economisch gezien een voorsprong heeft om de Europese markt te kunnen bedienen. 



Vooruitblikkend naar komend seizoen meldt Dmitris dat er nog veel kan gebeuren tot aan de volgende oogst. "We willen hogere omzetcijfers genereren maar worden hierin beperkt vanwege onze opslagcapaciteit. De faciliteiten voor granaatappelen worden gedeeld met die van overige fruitcategorieën zoals kiwi's. De Griekse productie zal zich stabiliseren. Producenten van conventionele granaatappelen zullen zich meer op de teelt van biofruit toe gaan leggen. De volumes zullen groeien omdat deze categorie meer mogelijkheden biedt en er nog veel marktpotentieel benut kan worden."


Voor meer informatie:
Dmitirs Loutsigkas
Goustera S.A (Greece)
Tel: 0030-2510-361-363
Email: info@goustera.com
www.goustera.com

Auteur: Lawin Ileto / Yzza Ibrahim

Publicatiedatum: