Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt mango

De Europese markt kijkt vooral naar de aanvoer vanuit Afrika op dit moment in het seizoen. Naast de ongeregeldheden in Ivoorkust verlopen de Afrikaanse seizoenen rustig. In de Verenigde Staten kijken importeurs vooral naar het zuiden. De Latijns-Amerikaanse landen en de zuiderburen zijn de belangrijkste importlanden. Op productiegebied speelt er in die regio meer. Peruaanse exporteur proberen het seizoen te vervroegen, tot ergernis van de Braziliaanse exporteurs. Deze laatste groep klaagt over de slechte kwaliteit van de Peruaanse mango's met de vroege start van het seizoen.

Brazilië: droogte reduceert oogst, nieuwe aanplant compenseert
In augustus komt het Zuid-Amerikaanse land aan de markt, met een piek tussen september en oktober/november. De sector in het land klaagt echter over de Peruaanse concurrentie die proberen te profiteren van de goede prijzen die in deze periode in Europa betaald worden. De, volgens de Brazilianen, te vroeg geoogste mango's verpesten het einde van het Braziliaanse seizoen, zo is de klacht.
Een exporteur vertelt vooral de Keitt, Kent en Palmer te exporteren, daarnaast biedt hij ook Tommy Atkins aan. De Europese markt heeft echter een voorkeur voor de Kent en Keitt. De Palmer wordt de laatste jaren populairder. Het land kan dit ras jaarrond telen.

Weersomstandigheden, zoals de droogte in het noordoosten van het land, hebben een negatieve invloed op de volumes dit seizoen. Dit negatieve effect kan echter gedeeltelijk opgevangen worden door de nieuwe aanplant die in productie komt. Exacte ramingen zijn nog niet beschikbaar. Toch wordt er ook gesproken over een stabiel volume van 150.000 ton. De droogte in het noorden kan echter nog negatief uitpakken. De laatste tijd is er weinig regen gevallen, waardoor er weinig water voor irrigatie beschikbaar is.



Vroege seizoenstart Peru problematisch voor wereldmarkt?
Peruaanse telers zetten in op een vroege start van het seizoen. Daarmee wil de handel profiteren van de goede prijzen die dan op de Europese markt gemaakt worden. Die periode met goede prijzen ligt in oktober, november en begin december. Een aantal jaren geleden begon het seizoen in januari, maar met een tussenstop in december is de seizoenstart naar november getrokken. Daarmee verdringt het land Braziliaanse exporteurs van de markt. Deze concurrenten beschuldigen de Peruanen er van onrijp fruit op de markt te brengen en daarmee de markt te verzieken.
Ook een Britse importeur beklaagt zich over het afgelopen Peruaanse seizoen. Door de vroege start clashten de mango's met de Braziliaanse productie. "Peru beheerde de export niet heel goed. Er zijn te veel exporteurs en een enorm volume in een korte periode," aldus de handelaar.

Mexico focust op Noord-Amerikaanse markten
De seizoen piek valt in de zomermaanden. Voor de handel een gunstige positie, aangezien de vraag in die maanden ook piekt. De belangrijkste afzetmarkten zijn de VS en Canada. Daarnaast wordt een klein volume op de wereldmarkt verhandeld.
De biologische markt blijft groeien. Jaarlijks neemt de productie van de bio-mango's toe. De keuze voor rassen is ook afhankelijk van de regio. In het algemeen zijn Tommy Atkins en Ataulfo de grootste. De Ataulfo nemen de aftrap van het seizoen, gevolgd door Tommy Atkins, Keith en Kent. Supermarkten in Amerika lijken echter geen echte voorkeur voor de rassen te hebben.

Het seizoen start in februari en loopt door tot september. Een vergelijking met het voorgaande seizoen is lastig. Vorig jaar was er in april een kleine aanvoer van biologische mango's. dit jaar is de aanvoer krap, maar is er voldoende product beschikbaar en zullen de cijfers logischerwijs hoger uitvallen.

Dominicaanse Republiek verwacht goed seizoen
Vanaf het Caribische eiland worden markten in de VS, Europa Verenigd Koninkrijk, Cariben en Canada bereikt. Naast deze export is er ook volume beschikbaar voor de binnenlandse markt. Het seizoen duurt van maart tot augustus. Dit jaar verwacht het eiland een groter volume doordat er verschillende maatregelen genomen zijn. Telers krijgen meer advies en het weer draagt ook positief bij.

Kenia focust op Midden-Oosten
Het Keniaanse seizoen is net voorbij. Het land focust in de export vooral op de Verenigde Arabische Emiraten. Dat is een goede markt voor de Apple Mango, maar tegelijkertijd is er concurrentie van de Egyptische mango's. Volgens een exporteur zijn de Egyptische mango's vaak de helft goedkoper. De Egyptische sector heeft een logistiek voordeel voor markten in het Midden-Oosten, legt een exporteur uit. Ook landen in West-Afrika, zoals Ghana, concurreren met de Keniaanse mango's. De Europese markt is voor deze exporteur nog buiten bereik, daarvoor moeten nog de nodige certificaten gehaald worden. Ook moet er dan meer ingezet worden op de Keitt en Kent, in Europa populaire rassen.

Israël begint exportseizoen eerder
Er worden goede volumes verwacht voor het Israëlische seizoen. Dit jaar begint het seizoen iets eerder in eind juni. Voor het eerst zullen er mango's uit de Arava woestijn geëxporteerd worden. Het seizoen in die regio begint iets eerder dan in de traditionele teeltgebieden rond het Meer van Galilea.
Er wordt naar verschillende landen geëxporteerd, maar een handelaar vertelt dat Frankrijk de belangrijkste afnemer is van de ready-to-eat mango's. Andere bestemmingen zijn onder andere het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Italië, Rusland, Canada, Zuid-Afrika en het verre oosten. Jaarlijks wordt zo'n 20.000 ton geëxporteerd.

Het seizoen valt nagenoeg samen met de oogsten uit Senegal, Ivoorkust, Costa Rica, Brazilië en de Dominicaanse Republiek. Deze landen zijn dan ook de belangrijkste concurrenten. Tegen het einde van het Israëlisch seizoen komt ook Spanje op de markt.

China: groter volume zet prijzen niet onder druk
De belangrijkste productieregio's voor mango's zijn Sanya in de provincie Hainan, Baise in de provincie Guangxi, provincie Yunnan en Panzhihua in de provincie Sichuan. Het seizoen in Hainan begint in april. Op dit moment is de markt goed. De binnenlandse opbrengst ligt 10% hoger dan vorig jaar en heeft een goede kwaliteit. Het weer is stabiel. Ondanks het grotere volume zijn de prijzen voor de premium mango's met 30% gestegen. Dan gaat het om Guifei, of Red Dragon variëteit.
Naast de binnenlandse teelt is er import uit Zuidoost-Azië en sinds kort uit Ecuador. De grote volumes uit Aziatische landen concurreren met de binnenlandse producten. Productiekosten in Thailand, Maleisië, Indonesië, Filipijnen en Vietnam zijn lager dan in China.

India investeert in export
Dit jaar zijn er vier nieuwe landen aan de exportlijst toegevoegd. India kreeg toegang tot Australië, Zuid-Korea, China en Iran. Elk land heeft eigen protocollen en eisen voor de export, maar doordat de uitvoer in India in handen is van één organisatie kan aan de eisen voldaan worden.

Spanje zoekt naar seizoensverlenging
Het seizoen begint in september dus is het nog te vroeg om goede ramingen te geven. In een eerste voorspelling houdt men rekening met een vergelijkbaar volume als vorig jaar. Met een marktaandeel van 75% is de Osteen de meest geteelde variëteit, daarna volgt de Keitt. De volumes Tommy Atkins en Kent zijn stabiel, maar er wordt niet meer aangeplant. Wel wordt er ingezet op nieuwe rassen om het seizoen te verlengen, maar dat is een proces van de lange adem.

Naast de binnenlandse productie is er import beschikbaar uit Ivoorkust, Mali, Senegal en Burkina Faso. De markt is stabiel en in balans. De afgelopen 3 tot 5 jaar is de consumptie van mango's in het Zuid-Europese land gestegen. Ook het aanbod verse gesneden mango en sappen is gestegen. Ook de productie uit Malaga heeft een vaste plek verovert op de Europese markten.

België: veel landen aan de markt
Op dit moment is er aanvoer uit veel verschillende landen op de markt. De laatste Keith uit Costa Rica komen op de markt. Daarnaast is het seizoen in Mali begonnen. Het Afrikaanse land begint het seizoen met de Kent, enkele weken later volgen de Keith. Een importeur vertelt tot eind juni wekelijks aankomsten te verwachten uit dit land. Ook buurland Ivoorkust is nog aan de markt met goede volumes. Hoewel de oogst in het West-Afrikaanse land binnen is, zullen de laatste containers eind van de maand op de Belgische markt arriveren. Andere landen in West-Afrika, zoals Gambia en Senegal zijn het seizoen ook gestart met de Kent mango's. In week 24 worden de eerste mango's uit deze landen verwacht. Tot augustus zullen er dan wekelijks mango's binnenkomen.

Naast de mango's die verscheept worden, zijn er ook gevlogen, boomgerijpte mango's beschikbaar. Dit gaat om de kalibers 10 en 12 van de Kent. Het einde van het seizoen is inzicht.

Nederland: groeiende vraag verwacht Afrikaanse mango
De opstand van militairen in Ivoorkust zorgde de afgelopen maand voor een belemmering van de mango-export. Inmiddels is het land gestopt met verladen en komt de komende vier weken de Afrikaanse aanvoer uit Mali. De verwachting is dat het seizoen Kent-mango's ook in Mali snel voorbij zal zijn, waardoor men snel zal overschakelen op Keitt. De kwaliteit vanuit Ivoorkust was niet geweldig, ook omdat een deel van de mango's rijp binnenkwamen, waardoor de markt wat terughoudend is geweest om mango's te kopen. Maar de verwachting is dat de vraag nu snel zal stijgen, ook omdat het aanbod vanuit de Zuid-Amerikaanse landen beperkt is. Na het Mali-seizoen komt Senegal tot eind augustus op de markt.

Italië: zomermaanden wel of geen goede markt?
De Italiaanse mangomarkt valt in drie categorieën uiteen. Er worden mango's per schip geïmporteerd die direct vermarkt worden, vooral voor horeca en discounters. Daarnaast wordt er per schip geïmporteerd en gerijpt. Tot slot worden er aan de boom gerijpte mango's ingevlogen. De meningen over de markt zijn net zo uiteenlopend als deze categorieën.

De zomermaanden zijn volgens een handelaar in Bologna niet de meest ideale maanden voor de mango's. Het binnenlandse zomerfruit dat in die maanden op de markt is, verdringt de positie van de mango. De import is dan ook beperkt in deze periode. De handelaar vertelt de import flink te reduceren. De prijzen liggen rond de 5 euro per kilo. In de wintermaanden kunnen die prijzen oplopen tot 10 euro per kilo. De Tommy Atkins uit Mexico worden doorgaans gevlogen. Uit Afrika, Mali en Ivoorkust, wordt dezelfde variëteit ingevlogen.

Een groothandelaar in Napels, gespecialiseerd in tropisch fruit, betoogt het tegenovergestelde. Volgens hem zijn de maanden mei tot september ideaal om het tropisch fruit te vermarkten. NA het Peruaans seizoen schakelt deze importeur over op Tommy Atkins mango's uit Brazilië, tegen een prijs van 10 tot 12 euro per doos. Daarnaast importeert het bedrijf Kent mango's uit Zuid-Afrika en Ivoorkust die 40 tot 50 euro per doos opbrengen.

VS: fors minder aanvoer Mexico
Brazilië, Mexico, Peru, Guatemala, Ecuador en Nicaragua staan in het rijtje leveranciers van mango's op de Amerikaanse markt. Het Mexicaans seizoen startte dit jaar vroeg met grote volumes. Hoewel in de afgelopen vijf weken het volume had moeten stijgen, bleef het volume stabiel. Dat betekent dat er minder volume beschikbaar is dan traditioneel het geval is, zo vertelt een importeur. Er is ongeveer een miljoen dozen per week minder beschikbaar. Voor de komende weken maakt de importeur zich zorgen over de aanvoer. De vertraging is vooral het gevolg van koud weer in de Mexicaanse regio's Nayarit en Sinaloa. Volgens diezelfde handelaar is er veel ruimte voor groei in de markt, maar moet de kennis van de mango bij consumenten daarvoor wel bijgespijkerd worden.

Rusland kiest voor rode mango
Hoewel Rusland een uitdagende markt is, gezien de economische situatie in het land, zijn er nog altijd exporteurs die mango's naar het land verschepen. Een Amerikaanse exporteur vertelt dat de Russische consument een voorkeur heeft voor een rode mango. Ten minste 65% van de schil moet rood zijn. Dat bepaalt ook meteen de keuze voor rassen. Zo is de Kent doorgaans niet rood genoeg voor de Russische markt. Door de economische situatie is de vraag naar mango's wel gedaald. Het tropische fruit wordt toch gezien als een luxeproduct.

Australië zet in op export
De binnenlandse oogst begint in september, waarna er tot maart binnenlands product beschikbaar is. Op dit moment worden er kleine volumes geïmporteerd uit Mexico. Dit jaar zijn de grenzen voor het eerst geopend voor mango's uit India.
Op export gebied heeft Australië een lijst van 25 landen die het fruit afnemen. Het gros, zo'n 80%, is bestemd voor markten in Zuidoost-Azië, zoals Singapore en Hong Kong, het Midden-Oosten en Nieuw-Zeeland. De laatste jaren neemt de export toe. Onder andere de markten in de VS en Korea worden gekoesterd door de exporteurs.
De sector investeert in onderzoek naar verschillende nieuwe rassen. De afgelopen 15 jaar hebben de Calypso en Honey Gold zich bewezen op de binnenlandse markt.