Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jarrod Redwood, Just Avocados

"We moeten ook in tijden van kleine productie in het schap liggen"

Het seizoen 2016-2017 is voorbij en het was een goed jaar voor de Nieuw-Zeelandse avocadosector, die een recordvolume van 4,7 miljoen trays exporteerde. Een groter volume dan ooit tevoren wat telers bovendien goede inkomsten heeft opgeleverd en waarin de groei van de categorie eens te meer tot uitdrukking komt. 

Just Avocados behoort tot deze groeiende groep Nieuw-Zeelandse avocado-exporteurs. Als groep exporteerde het dit seizoen ongeveer 670.000 trays. "We vertegenwoordigen 15% van de Nieuw-Zeelandse sector die sterk in opkomst is. We exporteerden 570.000 trays naar AustraliŽ, waarvan 60% bestemd was voor Australische retailprogramma's en dit is een aanzienlijk groei ten opzichte van vorig jaar toen we maar 18% aan de retail leverden," legt Jarrod Redwood uit, manager Operations en Growers van Just Avocados. 


Just Avocados beschikt over 6 tot 7 hectare avocado's en kiwi's in Kati Kati en heeft een pakstation, koelfaciliteit en rijpkamer. 

Het bedrijf heeft veel energie gestoken om waarde aan de sector toe te voegen voor zijn telers, onder meer door ervoor te zorgen dat de boomgaarden productiever worden door telers van praktische adviezen en managementplannen te voorzien. "We werken veel met nieuwe telers maar ook met gevestigde en ervaren telers."
 
"In Nieuw-Zeeland zijn veel nieuwe technologieŽn en teeltmethoden voor handen die deze telers echter nog niet bereikt hebben en daarom hebben we een ervaren adviseur uit Zuid-Afrika ingeschakeld om onze telers deze technieken aan te leren."


Ian en Liz bezitten 8 hectare avocadobomen, waarvan sommige al bijna 25 jaar oud zijn. 

Avocadobomen kennen beurtjaren en er wordt verwacht dat de volumes in het seizoen 2017-2018 ongeveer de helft zullen bedragen van de huidige volumes. Hoewel dit een grote uitdaging is, probeert Just Avocados samen met zijn telers de gevolgen hiervan te minimaliseren. Zo heeft het bedrijf zijn telers praktische tips gegeven om te snoeien en de juiste meststoffen toe te dienen door ze stuk voor stuk te bezoeken.

"Dit seizoen richten wij ons op consolidatie. Het zal een uitdaging worden om groei te realiseren in onze categorieŽn maar we moeten onze aanwezigheid en schapruimte ook in jaren met een lagere aanvoer zien te behouden, zeker met het oog op toekomstige seizoenen die wellicht weer recordvolumes voort zullen brengen," legt Jarrod uit. 
 

ńvocado is een tweejarig gewas en dit jaar zal de productie lager zijn 

"Retailers werken met een cyclus van 12 maanden en beoordelen je op je laatst geleverde volumes en prestaties. We moeten dus duidelijk communiceren wat we beschikbaar hebben. Tegelijkertijd hebben we ook contacten in AziŽ en zullen wen dus ook moeten beantwoorden aan de verwachtingen van onze klanten op deze markten. Hoe gaan we dat doen als onze volumes zo beperkt zijn? Het belangrijkste is om zorgvuldig te bepalen aan wie we ons fruit leveren en we moeten hierbij vooral kijken naar de waarde van het fruit op deze markten ook op de langere termijn, over 24 tot 36 maanden."

"We zullen onze klanten echter bij aanvang van het seizoen duidelijk moeten informeren. We moeten natuurlijk wel realistisch blijven. We kunnen geen beloften doen die we niet waar kunnen maken. Gelukkig handelen de meeste van onze klanten al jaren in avocado's en verse AGF zodat zij inmiddels weten dat dit soort situaties kunnen voorkomen."
 

In september zal de oogst van start gaan. Ian zal de helft van de oogst plukken en de andere helft in mei. De Australische markt is vooral in januari en februari erg goed dus het is gunstig om tegen die tijd volumes beschikbaar te hebben.

"We zijn een jonge sector in Nieuw-Zeeland," vervolgt Jarrod. Teeltmethoden en boomgaardbeheer worden voortdurend verbeterd. Als sector maken we een leerproces door om de dynamiek van de avocadoboom in onze regio beter te kunnen begrijpen, waarbij het toepassen van de juiste praktijken prioriteit heeft. Op deze manier willen we de wisselende volumes als gevolg van beurtjaren beter op kunnen vangen. Beurtjaren betekenen dat men het ene jaar hoge en het andere jaar lage opbrengsten heeft wat het soms noodzakelijk maakt om beslissingen voor de korte termijn te maken, waarbij men zijn planning voor de komende 3 tot 5 jaar af en toe uit het oog dreigt te verliezen."

Just Avocados past een specifieke strategie toe om zijn avocado's in AziŽ te vermarkten. We ontwikkelen hier markten waarbij we ons focussen op het optimaliseren van de volumes en de waarde. Just Avocados heeft aanzienlijk vooruitgang weten te boeken door goede programma's op te zetten met belangrijke klanten in dit werelddeel," legt Jarrod uit. De avocadobomen groeien op hellingen die soms vrij steil zijn, er wordt gebruik gemaakt van een all-terrain plukwagen waardoor de plukkers ook het fruit bovenin de bomen kunnen plukken. 

"Dit is soms best een uitdaging omdat de vraag gedurende het seizoen verschilt. In Zuidoost AziŽ komt de vraag vroeg op gang wanneer de vraag in AustraliŽ nog zwak is en waar de vraag pas vanaf begin december groeit. Het kan best problematisch zijn om de Aziatische zeevrachten te verzenden in een periode dat de rijpheid van het fruit problemen kan geven. Het nemen van beslissingen vanuit commercieel oogpunt gaat ons en onze telers echter het beste af. Nauwkeurige planning voorafgaand aan het seizoen en scherp toezicht op de uitvoering hiervan zijn essentieel om de export tot een succes te maken voor zowel onze klanten als onze telers. Het beheren van de hele toeleveringsketen is hierbij dan ook noodzakelijk.


Brett Jarvis, Operations Manager en Midge Munro Group Communications Manager.

Exportmarkten
Just Avocados grootste exportmarkt is AustraliŽ, gevolgd door Japan. "De Japanse markt kan soms problemen geven omdat we hier niet altijd dezelfde prijzen ontvangen als op andere markten, zoals Zuidoost AziŽ en AustraliŽ. Vorig seizoen exporteerde de sector 280.000 trays naar Japan, dat jaarlijks in totaal tussen de 9 en 11 miljoen trays importeert. Dit is een belangrijke markt voor onze sector en ook de best ontwikkelde markt waaraan we leveren. We hebben zeer goede klanten waar we mee samenwerken en we willen onze aanwezigheid op deze markt dan ook behouden."


Dit pakstation is nog niet voorzien van de modernste apparatuur maar heeft desondanks een capaciteit van 18 tot 20 bakken per uur. 
 
Korea is een andere goede markt waar we voortdurende groeien en goede prijzen krijgen. "Deze markt vertoont een veel beter groeipercentage dan de Japanse en er zal een dag komen dat deze de Japanse voorbij streeft," vertelt Jarrod. "We exporteren kleinere volumes naar Thailand, Taiwan, Singapore en MaleisiŽ. De uitdaging is om de juiste beslissingen te nemen in het huidige commerciŽle klimaat en te zorgen dat onze telers zeker zijn van goede inkomsten en concurrerend kunnen blijven. Tegelijkertijd moeten ook twee of zelfs vijf jaar vooruit proberen te kijken om ervoor te waken dat we onszelf niet beperken."

Momenteel liggen de inkomsten rond de Ä12,60 - Ä15,12 per tray. Nu de internationale vraag stijgt, denken we dat de prijzen op zijn minst stabiel zullen blijven maar waarschijnlijk zelfs sterker zullen worden."


De avocado's worden in verschillende dozen verpakt, rechts die van het merk Mr Avocado.

Just Avocados hanteert in AustraliŽ een ander model dan de meeste exporteurs omdat ze onderdeel zijn van JH Leavy & Co, omdat de Darling Group hun moederbedrijf is. JHL is een groothandelaar en distributeur die in Brisbane is gevestigd. "We hebben het beheer over onze eigen aanvoer wat ons in staat stelt de kosten te beperken en aanvoer en kwaliteit op peil te houden terwijl we direct zaken kunnen doen met groothandelaren en retailers."

"We werken ook samen met de Costa Group, AustraliŽ's grootste producent van verse AGF. Door deze samenwerking kunnen we deelnemen aan jaarronde avocadoprogramma's. Costa vult onze aanvoer in het laagseizoen aan. Onze capaciteit om 12 maanden per jaar avocado's te kunnen leveren is erg goed ontvangen in de retaibranche."
 

Het pakstation voor zowel de lokale als exportmarkt. Het fruit kan tot 40 dagen voor transport opgeslagen worden.

Voor meer informatie: 
Midge Munro
Darling Group
Tel: +64 7 549 3027
Email: midge@darlinggroup.co.nz
www.darlinggroup.co.nzPublicatiedatum: 2-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: