Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse aardappeltelers onder de indruk van nieuwe aardappelrassen

Het aardappelras PK060108 zou weleens het perfecte ras voor de Italiaanse regio Romagna kunnen zijn. De keuze voor de aardappel werd op 29 mei tijdens een door het Consorzio Agrario Adriatico georganiseerde themadag op Azienda agricola Fratelli Tramonti in San Mauro Pascoli (Forlì-Cesena) besproken.


Giancarlo, Luca en Filippo Tramonti

"De PK060108 van Agrico (Nederland) heeft uitstekende resultaten opgeleverd. Ik denk dat we deze naam in de toekomst nog vaak zullen horen," legt Crea Bologna onderzoeker Bruno Parisi uit.


Bruno Parisi

In Romagna worden nieuwe aardappelen vroeg gerooid en in kratten rechtstreeks verkocht aan lokale groothandelsmarkten (Rimini en Cesena) en de horecasector. In 2016 bedroeg de opbrengst per hectare gemiddeld 70 ton. Dit jaar houdt men rekening met kleinere volumes als gevolg van het weer, de maten zijn over het algemeen echter wel prima. "Momenteel worden de rassen Gazelle, Gaudì, Classico, Universa, Orlena, Furtus, Albertine en Giorgina nog steeds getest maar ook deze lijken vooralsnog goed te presteren. Zij zullen dienen ter vervanging van rassen zoals Jaerla en Liseta."


De PK060108 selectie bij Agrico

De rassen van de toekomst zullen gelijkmatiger van vorm, gemakkelijker te wassen en rustiek zijn. In Romagna duurt de productiecyclus 90 dagen, vanaf het poten half februari/maart tot aan het rooien van half mei tot half juni.In januari werd er tweemaal bemest en werd de grond ontsmet door middel van calciumcyaanamide. 


Het poten gebeurde vanaf 23 februari met een pootschema van 45x20 cm waarbij de aardappelen in 3 tot 5 stukken werden gesneden. Op 18 maart werd het onkruid gewied, waarna de bodem werd bemest en de aardappelen aangeaard. Op 21 april werden er gewasbeschermingsmiddelen toegepast, waarna extra voedingstoffen werden toegediend. In mei werden biostimulanten toegepast. "De aardappelen moeten goed aangeaard worden zodat ze niet groen worden (chlorophyl), omdat ze anders niet meer te verhandelen zijn. Ook de irrigatie moet zorgvuldig worden uitgevoerd." "Er moet regelmatig geïrrigeerd worden waarbij het water spaarzaam toegediend dient te worden om te voorkomen dat de bodem scheurt. Als dit gebeurt lopen de aardappelen schade op omdat er licht bij komt."


Drones worden tegenwoordig ingezet als biologische gewasbescherming (www.desangosse.it).

Na de nieuwe aardappelrassen besproken te hebben, demonstreerde De Sangosse hoe drones ingezet kunnen worden om capsules met nuttige insecten te verspreiden. Contact:
Giuseppe Iapoce - Marketing Dept
Consorzio Agrario Adriatico
Via Santa Rita da Cascia 119
47521 Cesena (FC) - Italy
Tel.: (+39) 0547 633511
Web: www.consorzioagrario.it

Publicatiedatum: 1-6-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: