Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frunature Peru, een voorbeeld voor de VRAEM-dal

Cocateelt maakt plaats voor ananas in Peru

Het dal van de riverien Apurimac, Ene en Mataro in Peru (ook wel VRAEM genoemd) is berucht vanwege zijn armoedige omstandigheden waar drugshandel en cocateelt hoogtij vieren. Het telen van gewassen in deze regio brengt grote risico's met zich mee en er zijn nagenoeg geen gewassen die het op kunnen nemen tegen de lucratieve productie van illegale producten. Om deze reden rest veel telers in het gebied geen andere keuze dan deze te produceren. Volgens ingenieur Yuri Vegas is er echter één tuinbouwgewas dat nog winstgevender is dan coca en dat is Golden ananas. 



Alternatieve ontwikkeling
"Ananas is een uitstekend alternatief voor de VRAEM-regio. Dit gewas heeft bewezen zeer rendabel en productief te zijn," legt de ingenieur uit. "Het is zelfs nog winstgevender dan cacao of koffie en dankzij de bodemkwaliteit en het klimaat zullen telers in deze regio ananas van hoge kwaliteit kunnen telen."

Peru zoekt daarom naar manieren om de ananasexport vanuit de VRAEM-regio, waar al enige tijd ananas geproduceerd wordt, te promoten. "Er is gebrek aan de juiste technologieën, training en middelen maar zodra we er in slagen goede klanten te werven, zal de ananasproductie snel uitgebreid kunnen worden zodat telers de kans krijgen om te stoppen met het telen van coca, wat ze momenteel alleen maar doen omdat ze geen andere optie hebben," vervolgt Vegas. 



Klaar voor de export

Frunature Peru is één van de bedrijven die ananas telen in de VRAEM-regio. Het bedrijf is aangesloten bij Inka Gold en is GlobalGAP gecertificeerd. Maandelijks produceert het ruim 80 ton Golden MD-2 ananas. Het bedrijf heeft jarenlang geïnvesteerd in het verbeteren van zijn productie en kwaliteit maar zet zijn ananas vooralsnog uitsluitend op de binnenlandse markt af. Vegas is er echter van overtuigd dat het bedrijf klaar is om zijn fruit wereldwijd te exporteren. Hij roept daarom grote internationale kopers op om de samenwerking aan te gaan met telers uit VRAEM om op deze manier bij te dragen aan een historische ontwikkeling in deze Peruaanse regio. "Ananas doet het goed op de lokale markt maar in het buitenland zijn de prijzen veel hoger," aldus Vegas.



"We moeten onze krachten bundelen"
Daarnaast is er een grote, groeiende internationale vraag naar ananas. Buitenlandse kopers kunnen nu ook de inkoop van ananas uit VRAEM overwegen en hiermee blijk geven van hun maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en bijdragen aan het inperken van de cocateelt wat zal zorgen voor meer veiligheid en groei in deze regio. De grootste producenten van Golden ananas zijn Colombia en Costa Rica. Vegas is van mening dat samenwerken met deze landen beter is dan de onderlinge concurrentie aangaan. De wereldwijde vraag naar ananas stijgt en samenwerkingsverbanden tussen Peru en Colombia zouden beide landen in staat stellen optimaal gebruik te maken van hun geografische positie en logistieke mogelijkheden om bijvoorbeeld de Aziatische markt te bedienen.



De VRAEM-regio in Peru kan een eind maken aan de huidige schaarste op de ananasmarkt als gevolg van de productieproblemen in Costa Rica. "De internationale markt zit te wachten op kwaliteitsananas en dat is waarom we nu onze krachten moeten bundelen." 

"De kansen voor VRAEM ananas zijn goed en bieden een duurzaam ontwikkelingsalternatief. Daarnaast kan men op deze manier de cocateelt in de regio terugdringen. Waarom zouden we telers deze kans ontnemen? Kleinschalige telers nemen nog steeds het risico om illegale gewassen te produceren." 



Goede nichemarkt
Frunature Peru produceert jaarrond ananas. Ondanks het feit dat de weersomstandigheden in het land te lijden hebben van El Niño, heeft het bedrijf nauwelijks schade opgelopen en kan het tot het einde van het jaar een maandelijkse aanvoer van 80 tot 100 ton ananas garanderen. "We zullen nog meer produceren maar dit volume kunnen we garanderen. Ik denk dat we over de juiste voorwaarden beschikken om een goede nichemarkt voor onze Peruaanse ananas te vinden," concludeert Vegas. 

Voor meer informatie:
Ing. Yuri Vegas
INKA GOLD INVESTMENTS SAC
Agroindustrial Consultant
Email .: yvegas@ingoldi.com
Publicatiedatum: