Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
200 miljoen euro promotie vanaf 2019

Belgische AGF-handel denkt na over export in tijden van nationale onzekerheid

Tholen - "Export van fruit en groenten en tijden van nationale onzekerheid", was het onderwerp dat op 30 mei werd besproken tijdens het evenement van KDT, LAVA en VBT. In deze roerige tijden was het een thema dat iedereen aansprak. Rita Demaré, voorzittter van het VBT, gaf in haar welkomstwoord aan dat ze dit onderwerp ook vorig jaar al in gedachten hadden. "Toen hoopten we nog dat de boycot van Rusland zou aflopen. Maar dat was ijdele hoop."


Rita Demaré.

Klik hier voor de fotoreportage

Nieuwe markten
Rita vervolgde: "Sindsdien is alles complexer geworden. Hierna volgde Trump, de Brexit en nog verschillende andere gebeurtenissen die onze export hebben beïnvloed. Vlaanderen is sterk exportgericht en als sector hebben we gelukkig niet stilgezeten. Diverse nieuwe markten zijn benaderd en er is al concreet naar geëxporteerd. Een mooi voorbeeld is Brazilië, waar nu Belgische peren naartoe mogen. Er blijven steeds nieuwe markten bij komen. Over een tweetal weken zal er op een evenement in Zuid-Korea de Belgische broccolini en andere groenten worden geïntroduceerd. Dat zijn interessante ontwikkelingen en er is nog voldoende potentie."


Philippe Binard, Freshfel.

Philippe Binard: 200 miljoen vanaf 2019
Philippe Binard van Freshfel toonde diverse grafieken en tabellen met cijfers van Europa en haar export. "Het exportvolume groenten en fruit van Europa bedraagt ongeveer 6 miljoen ton, met een waarde van 5 miljard euro. De handel binnen de EU zelf is de afgelopen jaren gestegen. Van 2006-2016 is de handel binnen de EU-lidstaten met 23% gestegen en de waarde meer dan 56%. Vanaf 2014 is Rusland van de kaart verdwenen. De niet-EU landen waar Europa het meest naar exporteert zijn momenteel Wit-Rusland, Zwitserland en Noorwegen. Er is daarnaast steeds meer diversificatie als het gaat om afnemers." De Europese import stijgt. "Deze groei is met name te danken aan de hogere consumptie van bananen, ananassen, avocado's en andere exoten." Hij gaf aan dat de consumptie van groenten en fruit van 2012 tot 2014 een stijging liet zien, maar dat veel lidstaten nog onder het minimaal van 400 gram zitten per capita per dag. "Daar zitten nog kansen voor de sector." Het promotiebudget neemt in ieder geval toe. "Nu is dat nog 140 miljoen maar vanaf 2019 wordt er 200 miljoen euro voor uitgetrokken."

Klik hier voor de fotoreportage



Philippe Binard was ook nog één van de panelleden die verschillende onderwerpen bespraken. Dit wordt later gepubliceerd op AGF.nl.


Jonathan Holslag.

"Het Westen verliest macht"

Jonathan Holslag staat bekend als China-expert. Hij gaf aan dat de wereld op een keerpunt staat. Holslag besprak de gebeurtenissen en invloeden op verschillende niveaus, die een grote impact hebben op het wereldgebeuren, zoals de economische situatie. "De recessie is afgewend, maar de onderliggende problemen zijn nog niet opgelost. Hoe lang kunnen we die stabiliteit behouden?"
"Het Westen verliest macht", zei Jonathan. "En dat verliezen ze aan landen als China en India." Meer over Jonathan Holslag volgt later op AGF.nl.