Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Randolf Aaldijk, Origin Fruit Direct:

"Forse prijzen voor al het citrus van overzee"

Tholen - Aan de vraag ligt het momenteel niet op de citrusmarkt. Eén probleempje: er is veel te weinig handel beschikbaar. "Er komen nog geen volumes af zoals we dat graag willen zien. Dat resulteert in forse prijzen voor al het citrus van overzee", vertelt Randolf Aaldijk van Origin Fruit Direct.



"De situatie in de Oost- en Westkaap is dramatisch. Ik heb zoveel gespleten sinaasappelen op de grond zien liggen, feitelijk kun je de oogst in deze gebieden als verloren beschouwen. Waarschijnlijk is deze uitval het gevolg van de droogte en hoge temperaturen tijdens de zetting, al verschilt de situatie fors per gebied en teler", vertelt Randolf. "Sommige telers leveren hun hele oogst aan de industrie. Van de noordelijke gebieden komen wel redelijke volumes af, maar daar zit iedereen in te vissen."

"De prijs van de Navels ligt nu op een niveau rond de 15-16 euro in telescoopdoos en 16-17 euro in open top-verpakking. Waar men anders nog weleens op de rem trapt om met de Valencia's te beginnen, zal men nu zo vroeg mogelijk willen starten", verwacht de importeur. "Ook grapefruit is prijstechnisch één Hosanna-verhaal. Alles wat we binnenkrijgen, raakt de grond niet en de prijzen liggen tussen de 18 en 21 euro. Mandarijnen idem dito, het is op en tekort met geweldige prijzen."



"Al met al is het weer een uitdagend seizoen, maar liever heb ik het wat normaler. Met deze extremen kun je nauwelijks je gemaakte retailprogramma's invullen en je doet er niets aan. Daarbij heeft Zuid-Afrika de afgelopen twintig jaar meer exportmogelijkheden gecreëerd en is men niet meer afhankelijk van Europa. Ook de situatie met de FCM / CBS houdt veel telers tegen om naar Europa te exporteren. Dus zonder goede afspraken over programma's en prijzen wordt er steeds minder naar Europa gestuurd."

Voor meer informatie:
Origin Fruit Direct
Keilestraat 9c
3029 BP Rotterdam
Tel.: (010) 244 93 00
Fax: (010) 478 39 66
E-mail
www.originfruitdirect.nl