Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Analyse ABN AMRO foodexport naar Verenigd Koninkrijk

VK heeft lage zelfvoorzieningsgraad voor groente en fruit

Volgens ABN AMRO gebruikt het Verenigd Koninkrijk 1 %van de landbouwgrond voor tuinbouw. De zelfvoorzieningsgraad voor verse groenten en fruit is daardoor laag. De uitkomsten van de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zijn cruciaal voor de export naar het Verenigd Koninkrijk. Een uitkomst zou kunnen zijn dat er importtarieven geheven worden op verschillende agrifoodproducten. Dat maakt die producten duurder en dus  minder aantrekkelijk voor Britse consumenten. Ze zullen dan eerder kiezen voor producten uit bijvoorbeeld eigen land of uit landen buiten de EU. Maar dat moet dan wel mogelijk zijn. De zelfvoorzieningsgraad is een belangrijke factor om in te kunnen schatten of de consumenten veel keuze daarin hebben.
Nederland belangrijk herkomstland
Uit cijfers van ABN AMRO blijkt dat het Verenigd Koninkrijk voor 54% in haar eigen voedsel voorzien. 27% van al het voedsel dat geconsumeerd komt uit de EU. Nederland is is binnen de EU het belangrijkste herkomstland; gevolgd door Ierland en Frankrijk. De afhankelijkheid van andere delen van de wereld is minder groot.


Bron CBS

2017 nog geen druk op export
Het Verenigd Koninkrijk is met 10 % van het totaal, het derde exportland voor voedingsmiddelen uit Nederland. Op korte termijn is de ontwikkeling van de pond van belang. ABN AMRO verwacht in 2017 dat het pond geen druk op de export zet, naar verwachting zal het pond in 2018 met circa 5% dalen. 

Bron: ABN AMRO, CBS

Publicatiedatum: 31-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: