Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Prijzen Zuid-Afrikaanse avocado's dalen

Na een geweldige start van het seizoen zijn de prijzen van Zuid-Afrikaanse avocado's in een dalende trend beland als gevolg van de toenemende druk op de Europese markt, die wekelijks een volume van 3 miljoen dozen van 14 kilo uit de hele wereld absorbeert. De laatste drie weken leverde Zuid-Afrika wekelijks gemiddeld zo'n 430.000 dozen van dit volume.  

Voor avocado's van gewilde kalibers, 16 - 20 voor Hass, wordt nog steeds meer betaald. Sommige telers hebben dit seizoen weliswaar kleinere kalibers geoogst maar dit geldt zeker niet voor de hele sector. 

Over het algemeen zijn de maten groter dan vorig jaar wat te danken is aan de goede hoeveelheden neerslag en de gunstige weersomstandigheden tijdens de vruchtzetting. De kleinere oogst van rassen als Fuerte heeft ook positief bijgedragen aan de vruchtgrootte. 

De productie is ongeveer 10% lager dan vorig seizoen, bevestigt Derek Donkin van de overkoepelende organisatie Subtrop. Dit is toe te schrijven aan diverse factoren, zoals de droogte en de natuurlijke productiecyclus van avocadobomen. In een aantal plantages zijn de volumes om deze redenen tot wel 35% kleiner. Gelukkig wordt dit gecompenseerd door plantages die juist zeer productief zijn.

"Het seizoen begon uitstekend, mede dankzij het gat dat was ontstaan door de afwezigheid van Peruaanse avocado's. Sinds een week staan de prijzen echter onder druk," vertelt Francois Vorster van Mahela Boerdery uit Limpopo.Het grootste gedeelte (95%) van de Zuid-Afrikaanse avocado-export is bestemd voor Europa. Het overige deel gaar naar Afrika en het Midden- en Verre Oosten. Zuid-Afrikaanse avocado's hebben nog geen toegang tot de Chinese markt maar de procedure hiervoor wordt in gang gezet, zodra de onderhandelingen over de markttoegang van Zuid-Afrikaanse peren zijn afgerond (een exacte datum hiervan is nog niet bekend maar wordt in de loop van dit jaar verwacht).

Voor meer informatie:
Derek Donkin
Subtrop
Tel: +27 15 306 6240

Publicatiedatum: 30-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: