Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

McCain Foods en Cavendish Farms breiden verwerkingsfaciliteiten uit

Na jaren die gekenmerkt werden door een stagnerende vraag, maakt de aardappelverwerkende sector in Noord-Amerika momenteel een investeringsgolf door.

Begin mei maakte McCain Foods bekend dat het zijn verwerkingsfaciliteit in Idaho voor €179 miljoen zal gaan uitbreiden. In december kondigde Cavendish Farms ook al aan voor €313 een fabriek voor de verwerking van diepvriesaardappelen in Lethbridge te gaan bouwen. Mc Cain liet daarnaast nog weten €58 miljoen uit te hebben getrokken om zijn faciliteit in Florenceville verder uit te breiden. 

Volgen Kevin MacIsaac van United Potato Growers Canada worden de investeringen in Noord-Amerika aangejaagd door de groeiende wereldwijde vraag naar diepvriesaardappelproducten. "Het welvaartsniveau in bepaalde landen neemt toe en zo ook de vraag naar dit type producten," legt MacIsaac uit. 

Met name in Azië groeit de vraag naar frites en diepvriesaardappelproducten gestaag. De vraag in opkomende economieën is te danken aan de groeiende middenklasse en de opmars van fastfoodketens. 

Uit gegevens van Allied Market Research blijkt dat de waarde van de wereldwijde markt voor diepvriesaardappelen in 2016 werd geraamd op €45,3 miljard. De markt voor Franse frites en andere diepvriesproducten zal jaarlijks naar verwachting met 3,9% groeien en tegen 2023 een waarde van €59,6 miljard bereikt hebben. 

Mac Isaac vertelt dat spelers op de Noord-Amerikaanse markt concurreren met Europese verwerkers. "De laatste jaren heeft België zijn verwerkingscapaciteit en aardappelareaal vergroot. Hoewel de investeringen in de Canadese sector op zich goed nieuws zijn, zal het areaal in 2017 naar alle waarschijnlijkheid vrijwel gelijk blijven. Er zullen wellicht een paar uitbreidingen zijn vanwege contractverplichtingen," vervolgt MacIsaac. 

De verwachtingen zijn als volgt: 
Het areaal op Prince Edward Island blijft gelijk. In New Brunswick groeit het areaal vanwege de uitbreiding van de fabriek in Florenceville. In Manitoba krimpt het aantal hectare. In Alberta wordt het areaal daarentegen vergroot vanwege de uitbreiding van de faciliteit van Cavendish Farms, die in 2020 voltooid zal zijn. In de Verenigde Staten blijft het areaal stabiel, laat MacIsaac tot slot weten. 
Publicatiedatum: