Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Meyers, Meyers Softfruit:

"Aardbeienmarkt heeft zich weer herpakt"

Tholen - Er heerst tevredenheid over het aardbeienseizoen tot nu toe. "We hebben een heel goed voorjaar gehad. Ruim een week geleden was er een serieuze dip van tien dagen, maar de markt herpakte zich gelukkig weer. Vorige week was goed. Prijzen gingen zelfs tot richting 5 euro per kilo voor de goede kwaliteit. Op alle gebieden waaronder prijs, kwaliteit en productie zijn we tot nu toe tevreden. Op maandag 29 mei was de prijs rond de 3 euro per kilo voor de meeste rassen. Het is logisch dat deze af en toe daalt met een grotere productie na een warm weekend. Voor de Sonata superkwaliteit werd gisteren wat meer, zo'n 1,80 per potje, betaald. Vandaag (30 mei) zijn de prijzen weer flink gestegen van 4,40 tot 4,60 per kilo. De lagere prijs van gisteren had dus wel degelijk te maken met een aanvoerspiek na een warm weekend. Wat ik hoor op de veilingen is dat de export nu op volle toeren draait, dus dat is een goed teken. Dan kunnen we er wel mee weg, met een hogere productie", vertelt de Vlaamse teler Wim Meyers van Meyers Softfruit.



Te veel zachtfruit

Aardbeien doen het goed, maar over de rest van het kleinfruit is hij minder te spreken. "Door het zomerweer is de productie van zachtfruit hard omhoog gegaan. Die producten zitten al vanaf het begin van het seizoen op een lage prijs en die prijszetting is een stuk minder dan vorig jaar. De bramen zijn vandaag (maandag 29 mei) weer wat omhoog gegaan. Vorige week zaten ze net onder de 50 cent en nu liggen ze weer rond de 90. Vorig jaar in dezelfde periode toch rond die 1,50 per doosje. Per kilo scheelt dat heel veel."



Tomaten

De populariteit van zachtfruit is toegenomen. "Elk jaar wordt er meer verkocht, maar er is wel meer areaal bij gekomen, zowel in België als Nederland. Zeker in de bramenteelt. Qua productie was dat al een klein product en dat steeg wel in verbruik, maar niet zó veel. Als er plots twee of drie keer zo veel bij komt wordt het een moeilijk verhaal. Toch is het allemaal op de markt en het moet gewoon opgegeten worden. Ik ben er zeker van dat de populariteit verder toe gaat nemen, maar we moeten niet met hectares tegelijk gaan uitbreiden. In tomaten kun je dat doen, maar in kleinfruit niet."

Voor meer informatie:
Meyers Softfruit
Allewijstraat 3
B-3770 Riemst
GSM Louis +32 (0)495 528110
GSM Wim +32 (0)478 938826
F +32 (0)12 456647
E info@meyers-softfruit.be
W www.meyers-softfruit.be