Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardbeien en asperges op de vreemdelingenmarkt Antwerpen

Tholen – Iedere zaterdag is er markt op het Theaterplein en omliggende straten van de Stadsschouwburg in Antwerpen. Deze markt staat bekent als 'vreemdelingenmarkt' of exotische markt. De markt dankt zijn naam aan de vele exotische groenten- en fruitsoorten die er te krijgen zijn, plus vele Turkse, Marokkaanse en zuiderse specialiteiten. De naam dekt de lading niet helemaal meer. Je vindt er namelijk ook veel lokale producten, zeker nu het aardbeien- en aspergeseizoen is. Klik hier voor een fotoreportage van het AGF aan bod op de markt.


4 van de 17 AGF-handelaren op de markt in Antwerpen

Kramen
De laatste zaterdag van mei zijn er 17 groente- en/of fruitkramen te vinden, vier daarvan hebben zich voornamelijk gericht op de verkoop van aardbeien en/of asperges, soms hebben ze daarnaast een klein aanbod aan zacht fruit. 9 kramen bieden een uitgebreid en divers aanbod van zowel groente als fruit,  4 kramen bieden diverse soorten fruit aan.
Hoewel het volop aardbeienseizoen is, zijn er in twee van die fruitkramen geen aardbeien te krijgen. "Gisteren had ik wel goede handel in aardbeien, vandaag was er een klein aanbod bij de groothandel en waren de aardbeien duur", vertelt Toufik. Aardbeien prijzen variëren van 1,99 per bakje voor aardbeien zonder duidelijke herkomst tot 4,50 euro per bakje. Op de markt worden de bakjes ook altijd per twee stuks voor een voordeliger prijs aangeboden. Een kraam bood ook zogenaamde 'buitenbeentjes' aan, aardbeien met afwijkende vorm. Die bakjes kosten 1,25 euro en per 3 betaal je er 1 euro voor. De meeste aardbeien worden gepresenteerd in de oorspronkelijke dozen, meestal komen ze van veiling Hoogstraten, bij twee kramen waren aardbeien verpakt onder het BelOrta-label. Deze waren goedkoop, 2 dozen voor 5 euro.


een kilo asperges voor 3,99 euro en een doos aardbeien voor 1,99 euro

Versheid
Aardbeienteler Herman Van Osselaer van Lisa's aardbeien staat er met dagverse aardbeien van eigen teelt. Het is de derde zomer dat Herman zijn eigen verkoop heeft opgezet op de Antwerpse markt. "Vooral vanwege het plezier het rechtstreeks bij de consument te brengen", vertelt hij. "De aardbeien zijn heel vers. We konden gisteravond vanwege de warmte pas op half acht beginnen met plukken."
Het grootste deel van zijn oogst gaat naar veiling Hoogstraten. De kans is groot dat andere kramen op de markt zijn aardbeien ook verkopen. Maar of de kwaliteit nog hetzelfde is? Herman: "De prijs van aardbeien fluctueert heel erg. Sommige handelaren kopen bij lage prijs een grote voorraad in die over een paar dagen verhandeld wordt zodat de kwaliteit achteruit gaat. Op de verpakking zie je niet wanneer de aardbeien op de veiling zijn verhandeld, bij asperges en tomaten kun je dat wel zien." 


2 dozen aardbeien voor 8 euro

Asperges
Even verderop verkoopt Aspergebedrijf Nooyen de eigen oogst. Er zijn soepstukken en asperges in twee klassen te koop. "We staan hier voor de eerst keer om eens te zien hoe het loopt. We hebben ook een marktwagen waarmee we op markten in de omgeving staan", vertelt Stijn De Bont. Er zijn twee sorteringen van asperges te koop, de AA is 5 euro/kg, de dunnere zijn 3 euro/kg. De soepstukken zijn 2 euro/kg. Dat zijn scherpe prijzen op deze zaterdag. Veel kramen liggen gemiddeld een euro hoger voor de losse asperges per kilogram. Er zijn verder veel aanbiedingen in 500 gram voorverpakte asperges van veiling BelOrta, 2 pakken voor 3 euro is de bodemprijs. Losse asperges gaan tot 8 euro per kilo voor de beste klasse of in een zak van 5 kilogram, ook voor 8 euro (zie foto).


Zakken asperges van 5 kg voor 8 euro

Vrije handel
Er is een ruim aanbod aan AGF in allerlei kwaliteiten op de zaterdagmarkt in Antwerpen. Het aanbod verschilt per week. Er zijn vaste standplaatsen en een beperkt aantal vrije standplaatsen. "Voor een vaste standplaats is een lange wachtlijst, van 10 jaar", vertelt handelaar Chris Van Hooff. "Jaarlijks komen er maar 1 of 2 plaatsjes vrij." De prijzen voor een vaste standplaats zijn fors vindt hij, maar "het is het waard en het is leuk". Naast de vaste plek op de zaterdagmarkt heeft hij ook groente- en fruitwinkels. 
De vrije standplaatsen worden 's ochtends, een kwartier na opening van de markt, om 8.15 uur verloot. Er is altijd meer vraag dan plek. Ondernemers die met verse handel naar de markt komen kunnen dus flink pech hebben. Het is de gewone gang van zaken in België. Aardbeienteler en -handelaar Hans ving laatst bot bij een andere markt. Hij werd uitgeloot en kon rechtsomkeer maken met zijn verse handel.


Publicatiedatum: 29-5-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: