Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Franse appel-en perenvoorraden kleiner dan vorig jaar

Volgens Agreste zijn de appel- en perenvoorraden in Frankrijk 14% lager dan in dezelfde periode in 2016. De daling kan gedeeltelijk toegeschreven worden aan het feit dat de oogst 7% kleiner was. In september 2016 lagen de prijzen 2% boven het gemiddelde van 2011-2015 (voor Gala appelen 14%). In oktober was de export voor Gala appelen dynamischer dan die van Golden en Granny. In december nam de vraag landelijk af als gevolg van de concurrentie van citrus, met uitzondering van de vraag naar clubrassen.

In januari was de vraag naar Gala, Granny en Pink Lady levendig. De omstandigheden voor Golden waren moeilijk, wat mede veroorzaakt werd door het wegvallen van de Algerijnse markt. In februari lagen de prijzen voor Golden 3% onder het gemiddelde van 2012-2016, terwijl die van andere appelrassen er 9% boven lagen. De vraag naar Gala bleef stabiel. Dankzij speciale aanbiedingen in supermarkten verliep de afzet normaal. De export naar het Verenigd Koninkrijk was stabiel maar die naar Algerije en het Midden-Oosten nam af. De prijzen vertoonden geen herstel, vooral niet voor Golden appelen.

In april was de perenvoorraad 10% lager dan in 2016. Na een weinig dynamische start van het seizoen 2016-2017, nam in augustus zowel op de binnenlandse als Europese markt de vraag toe. De prijzen voor zomerperen, zoals Guyot, lagen gemiddeld 30% hoger dan bij aanvang van het seizoen 2015, wat te danken was aan de kleinere productie en de goede vraag.

Het tekort aan Williams peren in september zorgde voor stabielere prijzen. In oktober verliep de afzet vlot. De concurrentie van Conference peren uit Nederland en Belgiƫ, beide landen met een grote productie, was sterk.

In januari en februari 2017 kwam de afzet van Comice ten einde. De afzet verliep vlot ondanks de problemen met kleine kalibers Conference. In maart lagen de perenprijzen 19% boven het gemiddelde van 2012-2016.


Publicatiedatum: