Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Eigen avocado's te duur voor Mexicaanse consumenten

Mexico geldt als de grootste producent ter wereld van avocado's. Het Mexicaanse dagelijkse minimumloon van 80 pesos (€3,82) is echter nauwelijks meer dan de prijs van een kilo aan groene gold-avocado's, waarvan onlangs de gemiddelde prijs op 67 pesos (€3,20) stond.

Vorig jaar werd 53% van de Mexicaanse productie geëxporteerd naar landen als de VS, Canada of Japan. Dit zijn de voornaamste avocado-importeurs, maar daarnaast zijn er verspreid over hele wereld nog eens zo'n 30 verschillende markten voor avocado's.

Avocado's worden in Spaanse supermarkten gepresenteerd als een exotisch product met prijzen van rond de €2 per stuk. Als gekeken wordt naar het minimumloon van Spanje en Mexico, ligt de koopkracht van de Mexicaanse consument ver achter op die van Spaanse consumenten, waarmee de avocado in Spanje relatief goedkoop wordt. Het maandelijkse minimum inkomen in Mexico komt neer op 2.400 pesos (€114,48). Afgaande van de gemiddelde prijs van de laatste tijd kan hiermee zo'n 35 kilo aan avocado's kan worden gekocht. 

Het maandelijkse minimum inkomen in Frankrijk komt neer op €1.800, waarmee voor 185 kilo aan avocado's kan worden ingekocht. Hierbij wordt uitgegaan van een lokale retailprijs van €8. In Spanje ligt het minimumloon op €826, waarmee bij de lokale supermarktketen Dia voor een prijs van €6,70 voor 118 kilo aan avocado's kan worden gekocht.

In Costa Rica kan met het maandelijkse minimum inkomen van 293.133 colones (€449,36) voor 64 kilo aan avocado's worden ingekocht, terwijl het Chileense basisinkomen van 253.750 pesos (€336,28) genoeg is voor 78 kilo. 

In verband met de prijstoenames in Mexico is Profeco een onderzoek begonnen naar de factoren binnen de internationale en binnenlandse markt. Het onderzoek had als doel om te achterhalen wat voor variabelen invloed hebben. Hoewel de avocado niet per se een onderdeel is van een dagelijks gezond voedingspatroon, is er ook in Mexico veel vraag naar avocado's.

Naar aanleiding van dit onderzoek heeft Profeco avocadotelers geadviseerd om hun productiecapaciteiten te vergroten, zodat aan de nationale behoefte kan worden voldaan en de prijzen zodoende beter stabiel blijven.

Publicatiedatum: 31-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: