Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kammen Fruit Primeurs hoeft geen robot op proef

Tholen - Een robot als hulpje in zijn winkel? Voor groenteman Jan Ensink hoeft dat niet. "Ik sta alleen en redt het best", vertelt hij. Zijn winkel aan de Beethovenstraat 50 in Amsterdam bestaat sinds 1942. Hij nam de zaak over in 1995 van Luuk Kamman wiens ouders de zaak startten. Kamman Fruit Primeurs is een van de oudste winkels in de straat die is uitgekozen als testlocatie voor moderne snufjes. Afgelopen week startte er het Shopping Street Innovation Lab, een samenwerkingsproject tussen ondernemers en innovatieve bedrijven waarbij retail-innovaties worden getest: van robots tot nieuwe betaalsystemen, van digitale passpiegel tot heatmapping. De test moet antwoord geven of de vraag welke innovaties nodig zijn om als fysieke winkel bestaansrecht te houden in een tijd van een verschuiving naar online en de veranderende behoeften van de consument.


Jan Ensink achter de toonbank, foto Marja-Heimering Amsterdams Historisch Museum

Ouderwetse recept
De initiatiefnemers van het Shopping Street Innovation Lab hebben ook Jan benaderd om mee te doen. Jan ziet de toegevoegde waarde voor zijn zaak echter niet. Hij houdt het al jaren bij het ouderwetse recept, dat nog altijd werkt: klanten vriendelijk helpen, goede kwaliteit en een assortiment van luxere producten die in de supermarkt niet snel te vinden zijn. "Ondanks alle veranderingen en de crisisjaren hebben we altijd het hoofd boven water kunnen houden. Aan promotie doe ik niet meer, ik zit ook niet op Facebook. We zitten hier al zo lang, ik ben geen grote onbekende meer", vertelt Jan.


De uitstalling van Kamman Fruit Primeurs, foto Marja Heimering Amsterdams Historisch Museum

Horeca
Kamman Fruit Primeurs ligt in de Apollobuurt, Oud-Zuid Amsterdam. "Tegenwoordig moet je behoorlijk wat geld meenemen als je hier komt wonen", vertelt Jan. Maar of winkelier ook van het nieuwe publiek profiteren? Jan: "Mensen geven hun geld op een andere manier uit dan vroeger. Ze komen niet meer voor de dagelijkse boodschappen maar eerder voor enkele producten die ze op dat moment nodig hebben. Bovendien eten mensen vaker buiten de deur", vertelt Jan. Toch profiteert Jan daar indirect van. In de Beethovenstraat vestigden zich de afgelopen jaren meer horecazaken, dat maakt de straat levendig, ook rond zes uur en dat is weer goed voor de klandizie. Inspelen op de gemakstrend door kant-en-klaar maaltijden aan te bieden doet Jan niet. "Ik zou niet weten hoe ik daar tijd voor moet vinden, ik ben de hele dag in touw."


Vooraanzicht Kamman Fruit Primeurs, foto Marja Heimering Amsterdams Historisch Museum

Plezier
Jan heeft twee vrije dagen, op zondag en maandag houdt hij de deuren van zijn winkel gesloten. De andere dagen gaat hij 's morgens naar diverse grossiers om inkopen te doen. Verder komen er nog wat kleine leveranciers gedurende de dag kleinere leveringen bezorgen. "Ik ben nu 58 jaar en zie nog genoeg toekomst in deze zaak. Ik doe het met plezier, zolang mijn gezondheid goed blijft natuurlijk", besluit Jan.

Voor meer informatie:
Kamman Fruit Primeurs
Beethovenstraat 50
1077 JK Amsterdam
T: 020 679 49 14
jan.ensink@live.nl

Publicatiedatum: 30-5-2017
Auteur: Marjet Lubbers
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: