Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Peruaanse avocado-sector getroffen door El Niño

Volgens het verslag "Peruaanse avocado's, een voordelige samenkomst" van het Directoraat voor economisch onderzoek en landbouw-informatie van het Peruaanse Ministerie van Landbouw zijn de prijzen van avocado's op de wereldmarkt toegenomen door een scherpe afname in productie van de Mexicaanse regio Michoacan. Ook is het gehele productieniveau van Mexico met 30% verminderd.

Uit het verslag blijkt verder dat de prijzen ook zijn toegenomen doordat Peru zijn export naar de VS en Europa heeft uitgesteld. Normaal begint deze export in april, maar wegens de impact van El Niño aan de kust is dit nu vertraagd. Een aantal ladingen zijn gelukkig al vanuit het zuiden en andere Peruaanse teeltgebieden geëxporteerd. Vertegenwoordigers van Prohass melden echter dat het merendeel van de avocado-export van uit het midden en het noorden van Peru met wat vertraging wordt geleverd. De exporteurs zullen moeten wachten tot het herstel van de infrastructuur aan de kust die door El Niño is beschadigd. 

Verder hebben Peruaanse avocadotelers ervoor gekozen om een paar weken met hun oogst te wachten. De gevolgen van de neerslag zouden dat weer moeten zijn verdwenen en er kan dan beter worden nagekeken wat de gevolgen zijn geweest van de schimmel Colletotrichuk spp fungus. Aan de hand hiervan kan dan worden bepaald hoe de avocado's moeten worden behandeld, wat ook afhangt van naar welke markt moet worden geëxporteerd. 

De Avocadocommissie van Californië heeft melding gemaakt van een forse daling in productie in verband met de sterke droogte die in deze regio nog steeds aanhoudt. 

Ondertussen zijn er vanuit de Europese markt klachten dat de situatie voor consumenten moeilijk gaat zijn. Avocado's zijn in de afgelopen zes jaar erg populair geworden, wat met name voor de Hass-avocado geldt. De vraag neemt toe als de zomer dichterbij komt. De prijzen zijn al hoog en staan tussen de €0,80 tot €1 per stuk. Dit komt met name door de vertraagde export vanuit Peru, dat als land een van de belangrijkste leveranciers voor de Europese markt is.

De landen die hierdoor het meest zijn getroffen zijn onder andere Nederland, België en Italië. Deze markten gaan misschien een oplossing voor de schaarste vinden door middel van nieuwe leveranciers, zoals Colombia, Israël, Spanje en Zuid-Afrika. Chili heeft zijn avocadoseizoen al afgerond.

Prognose van de productie
Het Directeraat voor Economisch onderzoek en Landbouwinformatie heeft overleg gehad met de regionale directoraten voor landbouw in de voornaamste Peruaanse teeltgebieden voor avocado's. Dit zijn onder andere La Libertad, Lima, Ica en Ancash. Voordat El Niño toesloeg, werd in deze regio's verwacht dat de productie jaar op jaar toe zou nemen met meer dan 30%. De stijging in temperatuur en de zware neerslag heeft deze situatie echter veranderd. De hogere temperaturen hebben invloed gehad op de bloeiperiode bij de avocadoplantages. De neerslag heeft niet alleen invloed op de plantages gehad, maar heeft ook de infrastructuur verwoest.

Men hoopt nu dat de productie kan worden volgehouden in de regio's die geen last hebben gehad van El Niño, zoals Arequipa, Puno, Cuzco, Junin, en Ayacucho. 

Volgens voorlopige statistieken werd de avocadoproductie in de periode van januari tot maart 2017 geraamd op 60.624 ton. Dit is een hoger volume in het eerste kwartaal van voorgaande jaren, met uitzondering van 2016. Vergeleken met 2016 is de productie in dit kwartaal afgenomen met 7,5%.

Het verslag meldt dat Peru in staat is het hele jaar door avocado's te produceren. De seizoenspiek vindt echter ieder jaar plaats tussen april en juni. Dit is de reden waarom telers hun grootste volumes in het tweede en derde kwartaal verwachten. 

Volgens statistieken van Sunat had El Niño een geringe impact op de export tussen januari en maart van dit jaar. Het merendeel van de export vindt echter ieder jaar plaats tussen april en september. 

Zodoende is de Peruaanse export van de Hass-avocado jaar op jaar met 32,1% afgenomen, oftewel met 14.300 ton. Tot en met 2016 nam het productievolume geleidelijk toe, waarbij in 2016 een record werd bereikt van 65.587 ton. De export zal echter naar verwachting in het tweede en derde kwartaal zich weer herstellen, hoewel het niveau van 2016 niet zal worden gehaald.

Bron: agraria.pe
Publicatiedatum: