Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse Koeltehof Packers opent ultra-modern pakstation

De Zuid-Afrikaanse verpakker Koeltehof Packers heeft zijn capaciteit meer dan verdubbeld door het in gebruik nemen van een tweede pakstation dat vorige week vrijdag officieel geopend werd. De ultra-moderne faciliteit is voorzien van de nieuwste energiezuinige apparatuur. 



Tijdens de feestelijke opening noemde directeur Patrick Caetano het een geweldige faciliteit waar dagelijks 220 ton avocado's verwerkt kunnen worden. Samen met het oude pakstation, dat momenteel gemoderniseerd wordt, zal Koeltehof dus dagelijks 340 ton avocado's kunnen verpakken.

Koeltehof Packers is gevestigd bij Koeltehuis Farm in Kiepersol in de provincie Mpumalanga dat in 2008 aangekocht werd door de familie RJ Khoza. Reuel Khoza is één van Zuid-Afrika's bekendste en meest succesvolle gekleurde zakenmannen. 

"Ik houd het Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven draaiende," vertelt Khoza, voormalig bestuurslid van elektriciteitscentrale Eskom, een staatsbedrijf, en Nedbank, één van de grootste banken in Zuid-Afrika. "Van het telen en verpakken van avocado's had ik echter totaal geen verstand. Ik ben de telers in Kiepsersol dan ook erg dankbaar voor hun begeleiding en steun. Jean Minnaar en de heer McQueen senoir wil ik in het bijzonder bedanken." Hij roemde ook Halls & Sons voor hun management expertise en marketingmamager Hans Boyum van Westfalia die ervoor zorgt dat alles 'op rolletjes loopt'.


Mumsy en Reuel Khoza knippen het lint door bij de opening

Koeltehof bezit een avocadoplantage en verpakt naast zijn eigen productie ook avocado's van 17 andere producenten in de regio. Het nieuwe pakstation was noodzakelijk gezien de groeiende avocadoproductie, waarvan zo'n 80% geëxporteerd wordt. Voor de export worden er avocado's voor Westfalia Marketing, Halls & Sons en de Fruit Farm Group (Katopé) verpakt. Avocado's die voor de binnenlandse markt bestemd worden ook in de faciliteit verwerkt waar zij voor klanten verpakt worden en naar lokale AGF-markten gaan of naar de rijpkamers, waarna zij verkocht kunnen worden als 'eetrijp' fruit bij retailers zoals Woolworths. Koeltehof bedient ook avocadoverwerkers. 

De bouw van het nieuwe pakstation werd uitgevoerd door Blue Cube Construction. "De faciliteit is uitgerust met een automatische kiepinstallatie en palletiseermachine om de ruggen van onze werknemers te ontzien," vertelt Caetano.

Koeltehof is erg trots op de koelcellen die speciaal door Pro Cooling uit White River werd ontworpen. Avocado's kunnen sneller gekoeld worden. Binnen 6 tot 8 uur worden zij afgekoeld tot 5 à 6°C, bij een luchtvochtigheid van 95%, wat twee dagen winst oplevert bij het transport naar exportmarkten. 


Patrick Caetano, algemeen directeur, met Rhodes Abell van Pro Cooling

"De koelcellen zijn zo ontworpen dat de temperatuur daalt door middel van koude lucht die door de pallets gestuwd wordt. De cellen hebben ieder een capaciteit van 14 pallets en kunnen twee sessies per 24 uur aan. "Het was een voorrecht om alles vanuit het niets te mogen ontwerpen. We kregen carte blanche en die kans krijg je niet zo vaak. Koeltehof was een geweldige klant en ik weet zeker dat deze koelcellen economisch rendabel en duurzaam zijn."

Het besparen van energie waar mogelijk vormde onderdeel van de opdracht, aangezien Khoza voorzitter is van Globeleq een leverancier van hernieuwbare energie (er zijn plannen om het pakstation in de toekomst op zonne-energie te laten draaien). De compressors van de koelcellen draaien automatisch op verschillende snelheden afhankelijk van het aantal avocado's dat gekoeld moet worden. Op deze manier kan er energie bespaard worden op momenten dat de cellen niet naar volle capaciteit gebruikt worden.


Ozon-sterilisatie behandeling 

De avocado's ondergaan een ozon-sterilisatie behandeling voordat ze naar de verpakkingslijnen gaan, waardoor het gebruik van fungiciden drastisch verminderd wordt.

Caetano vertelt dat alles soepel verloopt in het nieuw pakstation behalve dan op één onvoorzien incident na, toen er zich in het weekend een piepkleine kikker voor een sensor had genesteld en de volledige faciliteit plat legde. 

Khoza besteedde ook nog kort aandacht aan de belabberde economische situatie in het land. "Ik denk dat door de verlaging van de kredietstatus ons BBP tussen de 0 en 1% zal bedragen. Desondanks riep hij mensen op de hoop niet te verliezen omdat er signalen zijn dat de oppositie tegen het huidige leiderschap binnen het ANC groeit, dat volgens Khoza geen enkele morele autoriteit bezit. 



Voor meer informatie:
Patrick Caetano
Koeltehof Packers
Tel: +27 72 630 7862
Publicatiedatum: