Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
50- jarige aardappelprocessinnovator

Magische opening nieuw bedrijfspand Kiremko

Tholen - Vrijdag 19 mei vond de officiŽle opening plaats van het nieuwe bedrijfspand van Kiremko. Het bedrijf uit Montfoort ontwerpt, produceert en installeert machines en complete productielijnen voor het maken van frites, chips en diverse andere aardappelproducten. Jonger dan ooit vierde het bedrijf tevens haar 50 jarig bestaan met een spectaculaire openingsshow. Secretaris-generaal van het Ministerie van economische zaken Maarten Camps verzorgde de openingstoespraak en Illusionist Hans Klok zorgde voor een magische opening van het nieuwe pand.

Directeuren Paul Oosterlaken en Andy Gowing noemden in een openingsinterview, afgenomen door Judith de Bruijn, de loyaliteit van hun werknemers aan het bedrijf. "Hardwerkende mensen die 24/7 klaar staan voor de klant en van hun product houden is de sleutel tot succes."

Met de uitspraak: "a potato is not a potato" benadrukte Paul dat de aardappelteelt overal ter wereld en in ieder nieuw seizoen een totaal ander product kan zijn. Deze verschillen zorgen ervoor dat het productieproces geen uniformiteit kan zijn. Voortdurend moet er geÔnnoveerd worden om nieuwe aardappelrassen maar zeker ook nieuwe aardappelproducten met de klant te helpen ontwikkelen. Richting secretaris-generaal Maarten Camps noemde hij dat het ministerie van Economische zaken belangrijk is voor het bedrijf. Kiremko opereert wereldwijd en ambassades kunnen ervoor zorgen dat deuren geopend worden.

Andy Gowing benadrukte de ambities die Kiremko heeft als het gaat om wereldwijde  afzet van hun machines.Nu al staan de Kiremko machines in regio's in China, India, Midden Oosten, AustraliŽ, Noord en Zuid Amerika en in tal van Europese landen.Secretaris-generaal Maarten Camps noemde in zijn openingstoespraak het belang van de agrarische sector voor Nederland, 'kassen, tulpen, kaas en de aardappel' haalde Camps aan: "Vandaag is Nederland ondanks zijn bescheiden omvang een van de top 10 aardappelproducenten ter wereld. Terwijl de aardappelproductie in de meeste andere Europese landen afneemt, gebruiken de Nederlanders nog steeds bijna 25 procent van hun akkerland om aardappelen te planten, en zijn wereldleiders in de pootaardappelhandel. Het gevolg van deze sterke positie in aardappelland heeft ervoor gezorgd dat verder in de keten de ontwikkelingen niet zijn stil blijven staan. Het succes van de aardappelsector wordt ook ondersteund door de slimme mensen die de slimme apparatuur bouwen die nodig zijn om aardappelen te verwerken."
 
Camps noemde het succes van Kiremko in de wereldwijde aardappelverwerkende sector met kantoren in Rusland, OekraÔne, India, China en agentschappen elders in de wereld. Camps en met hem het ministerie van Economische zaken kan erg enthousiast worden over bedrijven zoals Kiremko. Hij benoemde dat innovatie en verbeteringen in het DNA van Kiremko en zijn medewerkers zitten. Voorbeelden zijn de zuigerpomp en de PeelGuard. Deze machines verbeteren de totale opbrengst van de aardappel. De PeelGuard detecteert achtergebleven aardappelschil en ongewenste plekjes  op het geschilde product en verwijdert deze. 'Afval' wordt als diervoeder verwerkt, zo wordt de reststroom ook commercieel interessant gemaakt.
Camps noemde de nieuwe fabriek, "een juweel in de kroon van de Nederlandse voedselverwerking. Het is een perfecte illustratie hoe Nederland in de wereldwijde voedselproductie kan worden betrokken."

Na de sprekers werd een video vertoond waarin de ontwikkeling van Kiremko in de afgelopen 50 jaar zichtbaar was. In 1965 startte het bedrijf. Er werd gerefereerd aan de maatschappelijke ontwikkelingen in die tijd. Mensen kregen steeds meer vrije tijd, meer geld en meer interesse in voedsel. Nieuwe producten werden ontwikkeld en de consumptie nam toe. Dat creŽerde de vraag naar industriŽle toepassingen voor de productie van aardappelproducten. In de film kwamen de klanten van de afgelopen jaren aan het woord. We zagen de nestor in de aardappelverwerkende sector Jozef van Remoortel die vertelde over de eerste jaren waarin hij Belgische frituren de vraag stelde: " waarom zij zelf de patatten nog verwerken tot frieten?" De eerste Kiremko machines hadden een capaciteit van ongeveer 500 kilo friet per uur. Voor die tijd ook met de  hand al niet bij te houden.We zagen in de video Ron Bakker van McCain, Pleun Lagendijk van Farm Frites, Yves De Vinck van Roger & Roger, Antoon Wallays van Agristo, Pol Vervaeke van Ecofrost en Pieter van der Avoort en anderen voorbij komen. Allen met een leuke anekdote of een waardering voor de meestal jarenlange samenwerking met Kiremko.  Na de video volgde de magische opening met een spetterende show van illusionist Hans Klok. Hij liet de aanwezigen de adem inhouden en als hoogtepunt verdween op raadselachtige wijze een deel van Paul Oosterlakens arm. Gelukkig viel de schade mee en kon Paul zijn arm gewoon weer gebruiken voor de officiŽle openingshandeling.

De openingshandeling bestond uit het door de directie gezamenlijk indrukken van de rode knop. Na het aftellen volgde een daverende explosie waarna een gordijn wegviel en de nieuwe fabriekshal zichtbaar werd. De aanwezigen kregen een rondleiding door het pand aangeboden.

Klik hier voor de fotoreportage

Auteur: Andries Gunter
Bron: www.agf.nl

Publicatiedatum: 22-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: