Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Koelkastthermometer Voedingscentrum checkt voedselveiligheid

Staat je koelkast al op 4 °C? Met de nieuwe koelkastthermometer van het Voedingscentrum kun je dit heel makkelijk zien. 4 °C is de ideale temperatuur. Eten en drinken blijft dan langer goed en bacteriën krijgen minder kans. De thermometer is nu gratis verkrijgbaar bij Coop-supermarkten en in de webshop van het Voedingscentrum.

In de meeste koelkasten kun je niet zien hoe koud het is. Een thermometer kan dan goed van pas komen. "In veel koelkasten zit wel een draaiknop met getallen, maar dit zegt niks over de temperatuur. In werkelijkheid kan het warmer zijn dan je misschien denkt", zegt Wieke van der Vossen, expert Voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "De temperatuur kan ook hoger zijn als je koelkast te vaak en te lang heeft opengestaan. Ook in oudere koelkasten kan het soms warmer zijn. Het is dus slim om regelmatig de temperatuur te controleren."

Risico om ziek te worden

Is het in je koelkast warmer dan 4 °C? Dan kan dat grote gevolgen hebben voor je gezondheid. Van der Vossen: "Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller bacteriën en schimmels kunnen uitgroeien tot aantallen waar je ziek van wordt. Elke graad warmer versnelt de groei. Listeria, een beruchte ziekmakende bacterie, groeit bijvoorbeeld 3 keer sneller bij 7 °C, en bijna 8 keer sneller bij 12 °C. Het is dus belangrijk dat je koelkast koud genoeg staat."

Zet op 4 °C
Met behulp van de nieuwe koelkastthermometer is het eenvoudig om je koelkast op 4 °C te krijgen. Je legt de thermometer op de onderste plank van je koelkast. Na een paar uur controleer je de temperatuur. Ligt de 4 op de thermometer groen op (zie plaatje hierboven)? Dan staat je koelkast koud genoeg. Is het warmer dan 4 °C? Dan kun je de koelkast bijstellen; bij een draaiknop geldt: hoe hoger het getal, hoe kouder.

Getest
De koelkastthermometer is getest bij een klantenpanel. De eerste reacties waren heel positief. "86% geeft aan de koelkastthermometer een handig hulpmiddel te vinden. Met behulp van de thermometer zijn vrijwel alle deelnemers erin geslaagd de koelkast op de juiste temperatuur te krijgen", aldus Van der Vossen.

Gratis bij Coop
De koelkastthermometer is gratis verkrijgbaar bij Coop, bij aankoop van verse groenten. In de webshop van het Voedingscentrum is de koelkastthermometer verkrijgbaar tegen verzendkosten (1,95 euro). De actie loopt zolang de voorraad strekt.

Bron: Voedingscentrum

Publicatiedatum: 24-5-2017

  

Reacties:


Geachte mevr/mijnheer,
Ik heb de volgende vraag aan u. Wanneer je een volleding dieet volgt ivm te hoog cholesterol mag je dan kokosolie c/q kokosvet gebruiken. Meningen lopen hierover uiteen. Graag uw antwoord hierop. b v dank!

Het volgende . wij hebben geen Coop hier in de boort. Kunt u ons een koelkast thermometer opsturen. Evetuele kosten worden door ons vergoed. bij voorbaat dank.

Groetend,

Uiterdijk 88,
3195 GK Pernis.
L. van der Wiel-de Mes , Pernis (email) - 5-6-2017 12:05:19


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: