Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag seminar Internationale werkgroep kiwibes

"Veel consumenten moeten kiwibes nog ontdekken"

Op 16 en 17 mei kwam de internationale werkgroep kiwibes samen in het Portugese Vila Nova de Famalicão. Een kleine stad, gelegen op ca. 40 kilometer ten noorden van Porto. Het was de 8e editie van een intense 2-daagse waarbij de internationale werkgroep samenkomt in een gastland waarbij er ervaringen en kennis uitgewisseld worden over de kiwibesteelt.


De hele werkgroep.

Naast voordrachten worden er telkens ook veldbezoeken georganiseerd om een aantal praktische teeltaspecten te bediscussiëren en de plaatselijke aanpak van de kiwibesteelt te kunnen bestuderen. De teeltomstandigheden zijn immers verschillend dan in bijvoorbeeld België en Nederland.



De werkgroep kiwibes bestaat uit onderzoekers, telers, veredelaars en vertegenwoordigers uit de fruithandel. Naast deelnemers uit België en Nederland waren er deelnemers uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië, Polen, Portugal, Spanje en Italië. Ook was er op deze editie een Chinees bedrijf vertegenwoordigd.

De onderwerpen die aan bod kwamen op deze 8e editie spitsten zich vooral toe op bewaring, bemesting, bestuiving en verschillende andere teeltaspecten zoals bvb. de inzet van kippen in de plantage. Ook kwam de huidige situatie van de kiwibesteelt in verschillende landen aan bod en werden de diverse omstandigheden vergeleken met hun voor- en nadelen.



Veel consumenten moeten kiwibes nog ontdekken

Na het welkomstwoord van Paulo Cunho, burgemeester van Vila Nova de Famalicão en Antonio Abreu (voorzitter raad van bestuur CCAM) beklemtoonde voorzitter Filip Debersaques (Universiteit Gent - B) het belang om het wetenschappelijk onderzoek en de teeltexperimenten te stroomlijnen. Uitwisselen van deze kennis zal immers de productie, dus ook het inkomen van de telers en van de handel ten goede komen. Bovendien moeten ook heel wat consumenten de kiwibes nog ontdekken; ook dit vraagt een degelijke en gemeenschappelijke aanpak.
Piotr Latocha van de Poolse "Warsaw University of Life Sciences – SGGW" bracht de resultaten van enkele bestuivingsexperimenten waarbij het toepassen van een bijkomende bestuiving met pollen van de gewone kiwi en de pollenkwaliteit van enkele nieuwe kiwibesklonen werden geëvalueerd.

Zijn collega Barbara Łata van dezelfde universiteit bracht de resultaten van bemestingsexperimenten die gedurende de groeiseizoenen 2015 en 2016 werden uitgevoerd. In deze proeven werden de relatie tussen het stikstofniveau in de bodem, de beïnvloeding van de opname van stikstof en de andere essentiële elementen en de vruchtopbrengst onderzocht.



Kippen
Frank Coopman (Universiteit Gent - B), stelde het "Integrated plant animal support project – IPAS" voor. Hij stelde de aandachtspunten voor bij het inzetten van kippen en andere dieren in kiwibesplantages. Kippen als werknemer voor de kiwibesteler: onkruid- en plagenbestrijding en opruimer van gevallen vruchten. Maar ook de mogelijkheden van eenden en schapen om de grasbanen kort te houden werden besproken.

De bewaring van kiwibes is ook een steeds weerkerende topic. De Poolse collega Tomasz Krupa (Warsaw University of Life Sciences – SGGW) besprak verschillende bewaringstechnieken voor kiwibes. Zowel de eenvoudige bewaring (0-1°C) als CA, ULO, DCA, MAP als 1-MCP passeerden de revue. Op deze 8ste editie werd ook veel aandacht geschonken aan de verschillen in aanpak van de teelt, en de commercialisatie ervan, in diverse landen. Willem Kokkeel van Innofresh stelde in zijn eerste voordracht het Innofresh kiwibesconcept voor. Een chinees bedrijf waar "innovatie" en "vers" de uitgangspunten zijn. Het bedrijf, met hoofdzetel in Ya'an (Sichuan), wil door samenwerking met Universiteiten en participatie in Fruitteeltbedrijven in diverse regio's in China de kiwibesteelt verder uitwerken.
Jonas Decorte (BMS Micro-Nutrients – B) presenteerde een zeer gewaardeerd overzicht van de verschillende manieren waarop de kiwibesteelt over de ganse wereld wordt aangepakt. Zowel de teeltwijze (vb. T-balk vs. pergola), als de aanpak van de bestuiving, maar ook de problemen (lentevorst, zonnebrand,…) kwamen aan bod.

José Machado, voorzitter van een telersgroep uit Noord-Portugal, bracht zijn verhaal over de opstart en verder evolutie van zijn kiwibestplantage. Hij onderstreepte dat er nog veel uitdagingen zijn om op lange termijn succesvol te zijn. De kiwibesteelt vraagt een voortdurende aandacht om een topproduct te kunnen oogsten! De Italiaanse fruitconsultant Ferdinando Cossio bracht enkele cijfers over producties van kiwibes. De kiwibesproductie in Italië zou de komende jaren evolueren naar 100 ton. Vooral in de regio Piemonte zou er heel wat aangeplant zijn.

China

De aanplanting in China is van een andere grootteorde volgens Willem Kokkeel in zijn tweede voordracht. Zo is er in de regio Dandong (Liaoning province) in 2014 en 2015 tussen de 550 en 750 ha aangeplant. In 2016 kwam daar nog eens 450 ha bij! De opbrengst ligt echter nog altijd zeer laag en ook de kwaliteit is (nog) ondermaats.

Sterk verschil fenologie

Naast de theorie was er ook veel tijd voorzien voor de praktijk: er werden natuurlijk ook kiwibesplantages bezocht. De eerste dag werd de groep verwelkomd op de plantages van José Machado in Famalicão. (o.a. cv's 'Geneva' en 'Ananasnaya'). Daar werden we in de plantage getrakteerd op enkele heerlijke kiwbesproducten: koekjes, likeur, jam,… Na de presentaties van de tweede dag werd een kiwibesplantage in Braga bezocht. Ook hier werden zowel kiwibesplanten in productie als een jonge aanplant (cv. 'Bingo') bekeken. Het viel op hoezeer de fenologie sterk verschilt vergeleken met de meeste andere landen: ca. 3 weken tot 1 maand voorsprong op België en Nederland. Zoals elk jaar was er opnieuw zeer veel interesse hoe de snoei, bemesting, bestuiving ed. aangepakt wordt. Het afwegen van de pro's en contra's van de verschillende systemen in de verschillende landen leiden telkens tot boeiende discussies. Omdat deze regio ook bekend is voor de Vinho Verde wijn werd ook een zeer gesmaakt bezoek gebracht aan Frutivinhos, een coöperatie, die deze lekkere wijnen verbouwt, bottelt en vermarkt.
Deze 8e editie was opnieuw een voltreffer, mede dank zij de inzet José Machado, onze Portugese gastheer.

Volgend jaar gaat de internationale kiwibesmeeting door in Oostenrijk (Steiermarken)


Meer info bij info@kiwibes.be

Publicatiedatum: