Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Iran verwacht goed dadelseizoen

Dit voorjaar viel er volop regen in Iran en dat is goed nieuws voor de dadelsector in het land. "Na een aantal droge seizoenen zijn we hier erg blij mee. Als alles goed gaat, dan kunnen we dit jaar een gezonde en grote dadeloogst tegemoet zien," vertelt Behnaz H. Beik van het Iraanse bedrijf Aban Arya. De oogst van de vroege rassen, zoals Mozarati, start in de tweede of derde week van augustus. Late rassen, waaronder Pyarom, worden vanaf half oktober geoogst. Het komt er dus op neer dat het Iraanse dadelseizoen doorgaans van half augustus tot begin november loopt.

"In 2016 bedroeg ons totale exportvolume 1.200 ton. We hebben nog 100 tot 200 ton Sayer dadels met pitten op voorraad uit de oogst van 2016. Deze verkopen we totdat de nieuwe volumes van dit ras vanaf halverwege september weer op de markt komen. Dit ras wordt meestal gebruikt voor verwerking en wordt niet verkocht tijdens de Ramadan. Vandaar dat we er nog voorraden van hebben," legt Behnaz uit. Behnaz verwacht dat het exportvolume met 20% zal stijgen. "We zijn er in geslaagd onze klanten goede volumes, concurrerende prijzen en tijdige leveringen te bieden. Ook hebben we gemerkt dat de diplomatieke verhoudingen tussen Iran en andere landen zijn verbeterd. Met name Europese landen hebben belangstelling om zaken met Iran te doen, merkten wij tijdens onze aanwezigheid op de SIAL vakbeurs in Parijs."

Volgens Behnaz zullen de prijzen in 2017 vergelijkbaar zijn met die van 2016. "Er zijn geen omstandigheden die van grote invloed zijn op de markt en ook de binnenlandse markt is stabiel. De vraag op de exportmarkt zal naar verwachting groeien nu steeds meer mensen zich bewust zijn van de gezonde eigenschappen van dadels."Er zijn bedrijven die nu al dadels inkopen voor de volgende Ramadan. Bestellingen voor de Ramadan moeten minimaal een maand voor aanvang van de Ramadan geplaatst worden. Dit betekent dat retailers er voor moeten zorgen dat zij hun bestellingen ruim op tijd op orde hebben, mede met het oog op douane-afhandeling."

"Grote retailketens beginnen doorgaans al zo'n zes tot zeven maanden van tevoren te onderhandelen over de orders en zij ontvangen hun producten drie maanden voor de Ramadan. Op deze manier proberen we een groter marktaandeel te veroveren in tegenstelling tot bedrijven die te laat beginnen."


Voor meer informatie: 
Behnaz H. Beik
Aban Arya Tejarat Gostar Co.
Tel:  +98 21 44295748 / 4424998 / 44296124
Fax: +98 21  44296115
Mob: +98 912 3273884
Web: www.abanarya.com
E-mail: info@abanarya.comPublicatiedatum: 22-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: