Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
20% tot 30% minder pruimen uit Extremadura

Het steenfruitseizoen van Extremadura is begonnen met de eerste abrikozen. Het seizoen begon 15 dagen eerder dan het seizoen van vorig jaar. In sommige gebieden werd ook begonnen met perziken en nectarines. "De oogst begon vorig jaar laat. Dit jaar beginnen we daarom eigenlijk maar vijf dagen eerder dan normaal," zegt Josť Aurelio GarcŪa van Explum.

Het vroege begin komt door een milde lente met zonnige dagen en koele nachten. Dit heeft ook geleid tot een toename in de maten van de pruimen. Omdat er minder bloemen waren, zijn de kosten van het uitdunnen ook lager geworden."We zetten de eerste abrikozen op de markt, hoewel er in Extremadura in vergelijking met pruimen nauwelijks sprake is van abrikozenproductie. Pruimen zijn het voornaamste steenfruit van deze regio. Op vrijdag oogsten we de eerste perziken en op maandag de eerste nectarines. De volumes zullen echter pas over twee weken echt significant worden," aldus Josť Aurelio.

Volgens de teler en exporteur zullen de volumes voor perziken en nectarines in of meer normaal zijn ten opzichte van het vorige seizoen. "Er zal wel een significante afname zijn met betrekking tot de volumes aan pruimen. De daling kan oplopen van 20% tot 30% in verband met de zware neerslag tijdens de bloeiperiode."

Josť Aurelio denkt dat de prijzen afhankelijk zijn van hoe Murcia en Sevilla hun seizoenen afronden. "De prijzen waarmee we in Extremadura beginnen worden altijd bepaald door de eerdere teeltgebieden. De prijzen dalen doorgaans in juni als CataloniŽ op de markt komt. Op dit moment zijn de prijzen niet erg bemoedigend, omdat het niet warm genoeg is in de Europese markten waar we naartoe exporteren."75% van al het steenfruit dat in Extremadura wordt geproduceerd is bestemd voor internationale markten. Het fruit gaat naar meer dan veertig landen in Europa, AziŽ, het Midden-Oosten of Latijns-Amerika. Pruimen, kersen, nectarines en perziken zijn de  belangrijkste fruitsoorten van de regio, waarmee per seizoen een omzet wordt gedraaid van in totaal Ä150 miljoen.

Sinds vorig jaar het benodigde protocol is getekend, heeft de Chinese markt tal van mogelijkheden voor steenfruit uit Extremadura en voor productievolumes uit Spanje in het algemeen. De export van pruimen naar China, die voornamelijk uit Extremadura kwamen, had een volume van 779 ton en een omzet van Ä1,2 miljoen.

Explum heeft aan het einde van het vorige seizoen zijn eerste ladingen aan steenfruit naar China gestuurd. "De eerste exportvolumes naar China waren nog een experiment. We merkten toen al dat dit een erg veeleisend land is, dat echter ook goede prijzen biedt voor fruit van hoge kwaliteit. Ik denk dat de ervaring positief was, maar de resultaten zijn nog niet zoals we die hadden verwacht. We moeten logistieke routes vinden die minder verkeer hebben, zodat we beter kunnen concurreren met CaliforniŽ."


Voor meer informatie:
Josť Aurelio GarcŪa
Explum SC
T: +34 924446338
M: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.comPublicatiedatum: 19-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: