Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Extreme hitte, warme wind en zeer lage luchtvochtigheid beÔnvloedden celgroei

Zuid-Afrika: Navels splijten door combinatie van weersomstandigheden

Een combinatie van ongunstige klimatologische omstandigheden gedurende de vruchtzetting en -ontwikkeling heeft geresulteerd in het splijten van Navelsinaasappelen in de Oost- en Westkaap dit seizoen, luidt de conclusie van Hannes Bester van Citrus Research International op basis van de onderzoeksresultaten. 

Naveltelers in beide regio's houden rekening met verliezen van 30% tot 50%, zo niet meer.

"De temperaturen liepen op tot boven de 40įC, waarbij de relatieve luchtvochtigheid zeer laag was, maar 7% tot 8%. In combinatie met de harde, warme wind heeft dit alle vocht aan de bloesem en vruchten onttrokken. Dit vond plaats tijdens de eerste stadia van celdeling en naarmate de vruchten zich verder ontwikkelden, barstte de schil open."

Bovendien was de bloesemaanzet van de Navels dit jaar opmerkelijk groot, wat te wijten is aan de zeer hoge temperaturen en waardoor er meer nog druk op de schil kwam te staan. 

Vorig jaar zagen we hetzelfde fenomeen bij fruit in de regio Karino, buiten Nelspruit, en dit jaar in de Oostkaap, en dan vooral in Sundays River Valley, en in mindere mate ook in de Westkaap. 

"We doen voortdurend onderzoek naar manieren om planten weerbaarder te maken onder stressvolle groeiomstandigheden. Er is geen wondermiddel voor handen, maar er kan wel een combinatie van methoden, zoals hormoonbehandelingen en effectieve irrigatie toegepast worden om de omstandigheden voor planten in dit soort situaties te verbeteren," aldus Bester. 

Voor meer informatie: 
Hannes Bester
Citrus Research International
Tel: +27 83 325 8379

Publicatiedatum: 19-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: