Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Extreme hitte, warme wind en zeer lage luchtvochtigheid beïnvloedden celgroei

Zuid-Afrika: Navels splijten door combinatie van weersomstandigheden

Een combinatie van ongunstige klimatologische omstandigheden gedurende de vruchtzetting en -ontwikkeling heeft geresulteerd in het splijten van Navelsinaasappelen in de Oost- en Westkaap dit seizoen, luidt de conclusie van Hannes Bester van Citrus Research International op basis van de onderzoeksresultaten. 

Naveltelers in beide regio's houden rekening met verliezen van 30% tot 50%, zo niet meer.

"De temperaturen liepen op tot boven de 40°C, waarbij de relatieve luchtvochtigheid zeer laag was, maar 7% tot 8%. In combinatie met de harde, warme wind heeft dit alle vocht aan de bloesem en vruchten onttrokken. Dit vond plaats tijdens de eerste stadia van celdeling en naarmate de vruchten zich verder ontwikkelden, barstte de schil open."

Bovendien was de bloesemaanzet van de Navels dit jaar opmerkelijk groot, wat te wijten is aan de zeer hoge temperaturen en waardoor er meer nog druk op de schil kwam te staan. 

Vorig jaar zagen we hetzelfde fenomeen bij fruit in de regio Karino, buiten Nelspruit, en dit jaar in de Oostkaap, en dan vooral in Sundays River Valley, en in mindere mate ook in de Westkaap. 

"We doen voortdurend onderzoek naar manieren om planten weerbaarder te maken onder stressvolle groeiomstandigheden. Er is geen wondermiddel voor handen, maar er kan wel een combinatie van methoden, zoals hormoonbehandelingen en effectieve irrigatie toegepast worden om de omstandigheden voor planten in dit soort situaties te verbeteren," aldus Bester. 

Voor meer informatie: 
Hannes Bester
Citrus Research International
Tel: +27 83 325 8379
Publicatiedatum: