Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nog altijd goede prijzen op de Europese markt

Kleinere volumes en kalibers Zuid-Afrikaanse avocado's

Tijdens de vruchtzetting van hun avocado's kregen Zuid-Afrikaanse telers dit jaar hagel, droogte en extreme hitte voor hun kiezen, wat geleid heeft tot het valfruit, kleine kalibers en een lagere productie in een seizoen dat vroeg van start ging. 

De regio Tzaneen vormde hierop geen uitzondering. Op Gubitz Boerdery is de Hass oogst momenteel in volle gang. "De volumes zijn beduidend kleiner vanwege de droogte, in sommige boomgaarden tot wel 45%. Onze boomgaarden bevinden zich in een droog gebied. We zullen dus moeten wachten tot het gaat regenen. Hopelijk hebben we een goede winter zodat we volgend jaar een betere oogst hebben," vertelt Martin Gubitz. 

"De bomen in onze Politsi teeltgebied hebben vorig jaar ernstige hagelschade opgelopen waardoor zij geen fruit gaven. Hierdoor is zo'n 30% van onze totale productie verloren gegaan. Het duurt ongeveer een jaar voordat de bomen zich hersteld hebben van de hagelschade." De boomgaarden bevinden zich in een bergachtig gebied, waar het terrein ongelijkmatig is, en het gebruik van hagelnetten geen haalbare oplossing is. Daarnaast wordt het gebied doorgaans niet vaak door hagel getroffen.

Het bedrijf heeft een eigen exportafdeling voor de Europese markt, Gubitz Export. "De prijzen op de Europese markt zijn nog steeds goed. Sinds het begin van het seizoen zijn ze met €0,68 per doos gedaald maar nog altijd prima. We exporteren zoveel mogelijk van onze productie, ongeveer 80%, om de koers van de rand optimaal te benutten. De binnenlandse markt kan niet meer avocado's opnemen. Consumenten kopen eerst de meest noodzakelijke producten en overwegen daarna pas om producten als avocado's te kopen."

Via een andere exporteur exporteert de producent ook naar het Verre Oosten.
 


Gubitz Boerdery zet ongeveer 20% van zijn productie op lokale AGF-markten af. Zuid-Afrikaanse consumenten zijn nog niet helemaal over op de Hass avocado. De donkere kleur van de schil doet hen nog te sterk denken aan een overrijpe vrucht en om deze reden geven zij de voorkeur voor groene avocado's. "We exporteren een groter deel van onze Hass dan van onze groene avocado's en krijgen voor Hass ook iets betere prijzen voor omdat ze op overzeese markten geliefder zijn dan groene avocado's," aldus Gubitz. 

De kalibers zijn dit jaar kleiner, wat waarschijnlijk het gevolg is van de droogte. Volgens Gubitz is het een geluk dat Europese consumenten een voorkeur voor kleine avocado's hebben, die in één keer gegeten kunnen worden.

Zuid-Afrika leverde in week 19 412.000 dozen (4 kilo) Hass avocado's aan de EU, wat iets minder is dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume groene avocado's naar de Europese markt bedroeg vorige week 184.000 dozen. 

Voor meer informatie:
Martin Gubitz
Gubitz Boerdery
Tel: +27 82 395 9540

Publicatiedatum: 19-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: