Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Export groeit nu al met 20% per jaar

"Internationale markt biedt beste kansen voor Piel de Sapo meloen"

De Spaanse export van Piel de Sapo meloenen is de laatste seizoenen jaarlijks met zo'n 20% gegroeid, laat Rijk Zwaan weten, een bedrijf dat een leidende rol vervult in de ontwikkelingsprogramma's voor Piel de Sapo meloenen voor de export. "De beste kansen voor Piel de Sapo meloenen liggen op de internationale markt," meent Diego Maestre, international crop coördinator meloenen/watermeloenen/pompoenen bij Rijk Zwaan. 

In Europa groeit de vraag naar Piel de Sapo meloenen, evenals op verre markten zoals Canada, Azië en het Midden-Oosten. "Azië is een groeimarkt voor de Piel de Sapo meloen met name Singapore, Hong Kong en Maleisië. China zal hopelijk onze volgende stap zijn. Daarnaast denk ik dat Piel de Sapo meloenen goede marktkansen hebben in Oost-Europa, op voorwaarde dat we een product met een hoge Brix leveren. Aangezien de meloenen gemakkelijk vervoerd kunnen worden zullen ze de grote leveranciers geen logistieke kopzorgen bezorgen."




Bravura wn Dolsura meloenen uit de Mellissimo serie, voorzien het Ultra Long Trip label.

Tijdens het komende Melon and Watermelon Event 2017 dat op 5 en 6 juli plaats zal vinden in Murcia, zal Rijk Zwaan Inberica zijn twee nieuwe Piel de Sapo rassen, Dolsura en Bravura, presenteren die voorzien zijn van het Ultra Long Trip label. Beide rassen maken onderdeel uit van de Mellissimo serie Piel de Sapo meloenen voor de export. 

De meloenen wegen gemiddeld zo'n twee kilo per stuk, waardoor zij sterker en steviger zijn dan hun voorganger de Ricura, maar wel met hetzelfde suikergehalte en dezelfde smaak. "De rassen Dolsura en Bravura stellen ons in staat verre bestemmingen te bereiken omdat we het fruit oogsten zodra het een Brix van 14 graden heeft bereikt, waarna het fruit probleemloos getransporteerd kan worden," legt Maestre uit.

2 kilo biedt een perfecte balans tussen winstgevendheid en gemak 
Rijk Zwaan richt zich op het behoud van kwaliteit en productiviteit door rassen met kleinere kalibers op de markt te brengen. De Spaanse Piel de Sapo meloen is van oudsher een grote vrucht, en weegt vandaag de dag gemiddeld tussen de 3 en 4 kilo. 



Piel de Sapo meloen van het ras Bravura

"Piel de Sapo meloenen hebben het buiten Spanje altijd moeilijk gehad op de markt, vanwege hun schil die minder aantrekkelijk is dan die van andere soorten en vanwege hun flinke gewicht. Op markten zoals het Verenigd Koninkrijk is er bijvoorbeeld veel vraag naar meloenen met een gewicht van één kilo, omdat men hier gewend is aan gele en Galia meloenen. Hoewel het niet onmogelijk is om een Piel de Sapo meloen te ontwikkelen met een gewicht van een kilo, denk ik dat dit een grote aanslag zou zijn de winstmarges van telers. Het is ons streven om een balans te vinden tussen de winstgevendheid op het veld en op de markt. We denken dat deze ideale balans voor onze Piel de Sapo meloenen bereikt wordt bij een gewicht van twee kilo, zonder dat we hierbij afbreuk doen aan het gemak voor de consument. Het is gebleken dat de Dolsura en Bravura dezelfde opbrengsten geven als meloenen van een groter kaliber," benadrukt Maestre.

Kleiner meloenenareaal voor binnenlandse markt
"Dit jaar zal het Piel de Sapo areaal voor de binnenlandse markt krimpen. De Spaanse meloenconsumptie is nauwelijks aan verandering onderhevig. Er zijn echter wel pieken in de productie op momenten dat de vraag stabiel is. Hierbij dient vermeld te worden dat het Spaanse seizoen dit jaar voorafgegaan werd door een prima laagseizoen voor Piel de Sapo meloenen van uitstekende kwaliteit wat de afzet mogelijk een impuls zal geven," vertelt Maestre.

In Spanje is de afzet van watermeloenen de afgelopen jaren fors gestegen. De kwaliteit is constant, wat te danken is aan het feit dat telers hun productie beter hebben leren plannen. Diego Maestre is er dan ook van overtuigd dat als men hetzelfde weet te bereiken met Piel de Sapo meloenen, dit de afzet in Spanje een boost zal geven. Rijk Zwaan zal zijn nieuwe Mesura Piel de Sapo meloen op de binnenlandse markt presenteren. 

Spaans areaal gele meloenen groeit in Spanje
Terwijl het Galia-areaal fors krimpt in Spanje en dat van oranje meloenen stabiel blijft, laat het areaal voor gele meloenen een opmerkelijke groei zien, vervolgt Maestre. 



Nieuwe Kechal gele meloen voor de Marokkaanse markt. Dit ras is zeer productief, heeft een goede smaak en een gewicht tot drie kilo 


"We hebben het dit jaar misschien wel over een stijging van ongeveer 10% in de categorie gele meloenen. De teelt van gele meloenen is in opkomst in Spanje, vooral in Murcia en Castile-La-Mancha. Importeurs van gele meloenen, met name uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland, zijn zich ervan bewust dat de kwaliteitsstandaarden van het Spaanse product de laatste jaren sterk verbeterd zijn, wat voor hen reden is om de exportprogramma's met Spaanse exporteurs uit te breiden. Door de stabiele prijzen gedurende de laatste seizoenen worden veel Spaanse telers aangemoedigd om ook gele meloenen te gaan telen."


Voor meer informatie:
Elisabeth Expósito
Rijk Zwaan Ibérica S.A.
Ctra Viator-PJ.Mami, S/N
04120 Almeria. Spain
T +34 950 62 61 90 - Ext. 105
e.exposito@rijkzwaan.es
www.rijkzwaan.es


Publicatiedatum: