Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Directeur Gijs Dröge, SMK:

"Milieukeur-certificering in zuidelijke landen in sneltreinvaart gekomen"

Tholen - Om internationale toepassing van het keurmerk Milieukeur mogelijk te maken, introduceerde SMK tijdens haar Jubileum Event op 11 mei een nieuwe naam: on the way to PlanetProof. "De naam Milieukeur lag internationaal niet lekker in de mond. Veel producten worden over de grens verkocht en daar was de naam niet uit te spreken. Verder willen we met de naam appelleren dat we aan meer thema's denken dan het milieu", verklaart directeur Gijs Dröge.

Volgens de directeur wordt er steeds meer importproduct onder Milieukeur-certificaat op de markt gebracht. "Je ziet bijvoorbeeld groenteverwerkers jaarrond hun aanbod onder Milieukeur-certificaat willen aanbieden bij de retail. Daarmee is de certificering in de zuidelijke landen in een sneltreinvaart gekomen. Ook overzees importproduct zoals Zuid-Afrikaans citrus wordt al onder Milieukeur aangeboden. Handelsbedrijven en retailers kunnen ook voor gebruik van PlanetProof worden gecertificeerd."


Gijs Dröge (SMK) en Richard Schouten (GroentenFruit Huis)

"De belangstelling in Nederland is enorm, gedreven door de vraag van de afnemers. Voor ons is het belangrijkste doel om de opschaling in Nederland in goede banen te leiden, maar als de internationale belangstelling toeneemt, zullen we het nog veel drukker gaan krijgen", beseft Dröge. Hij ziet geen bijzondere interesse vanuit een bepaalde productgroep. "Wel zien we dat glasgroententelers het redelijk makkelijk voor elkaar krijgen om zich te certificeren vanwege de gecontroleerde omgeving waarin ze telen, dat is nou eenmaal anders dan met fruit, waarbij je de omstandigheden niet in de hand hebt."

PlanetProof is een andere naam voor Milieukeur, en beide namen blijven vooralsnog naast elkaar bestaan. De eisen die aan het certificaat worden gesteld zijn identiek en verlangen extra inspanningen in de productie om de milieu-impact terug te dringen. Eisen hebben onder andere betrekking op bemesting, gewasbescherming, water, energie en biodiversiteit. Volgens de directeur worden de telers niet voor onhaalbare eisen gesteld. "Ons College van Deskundigen onderzoekt serieus of een verbod op bepaalde middelen ook economisch uitvoerbaar is."

"We maken daarover goede afspraken met partijen als Greenpeace, Natuur&Milieu, LTO en GroentenFruit Huis. Een mooi voorbeeld is de bloembollensector, waarbij we nadat telers aangaven dat de eisen echt niet haalbaar waren een compromis hebben gevonden dat voor alle partijen acceptabel was. Uiteindelijk streef je ook hetzelfde doel na. Ook een actiegroep als Greenpeace begrijpt dat je met alleen een focus op de strengste normen uiteindelijk niet je doel bereikt."

Voor meer informatie:
SMK
Gijs Dröge
+31 (0)70 358 63 00
gdroge@smk.nl
www.smk.nl