Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Braziliaanse mango-export gehinderd door Peru

Het Braziliaanse mangoseizoen gaat in augustus van start. De seizoenspiek vindt plaats tussen september en oktober of november. Peru, dat een van de grootste concurrenten op dit vlak is, is Brazilië echter voor. Peruaanse telers oogsten hun mango's te vroeg om zo voordeel te halen van de sterke prijzen die nu op de Europese markt gelden. Dit dwingt Braziliaanse telers om hun seizoen voortijdig af te kappen gezien de markt wordt overspoeld met onrijpe Peruaanse mango's.

Verschillende mangorassen
Een van deze Braziliaanse telers is Brasfruit, dat mango's naar Europa exporteert. "Het grootste deel van onze productie bestaat uit de rassen Keitt, Kent en Palmer, maar we hebben ook wat Tommy Atkins-mango's aangeplant," legt Avinash van Brasfruit uit. "Het grootste deel van Europa heeft de voorkeur voor Kent- en Keitt-mango's, hoewel de vraag naar Palmer in de afgelopen jaren significant is toegenomen. Brazilië is gelukkig in staat om dit ras het hele jaar door te leveren, zodat we fruit van consistente kwaliteit aan kunnen bieden."Over het algemeen had Brazilië dit jaar een kleiner aanbod aan mango's. De reden hiervoor is de impact van de droogte en andere negatieve weersomstandigheden in het noordoosten van Brazilië. Volgens Avinash is het volume van Brasfruit niet afgenomen, maar eerder zelfs toegenomen. Het bedrijf heeft voortdurend nieuwe bomen aangeplant. In 2016 produceerde en exporteerde Brasfruit ongeveer 4.300 ton aan mango's. Hoewel er nog geen informatie is voor het huidige seizoen, zien de vooruitzichten er goed uit.

Peru komt steeds vroeger
Avinash vindt dat de huidige situatie op de markt interessant is, nu Peru steeds vroeger op de markt komt om voordeel te halen uit de sterke prijzen die in oktober, november en het begin van december voor mango's gelden. "Ze doen dit echter ten koste van de kwaliteit. Peruaanse telers oogsten het fruit als het nog te groen is," zegt Avinash. "Dat heeft een negatief effect op de markt, omdat er binnen een kortere periode een groter aanbod aanwezig is. Dit zet druk op de prijzen naast dat de kwaliteit eronder te lijden heeft. De Peruaanse sector moet serieus overwegen om hun mango's in hun natuurlijke seizoen te oogsten, zodat ze een beter product aan hun klanten kunnen leveren."

"Een aantal jaar geleden kwam Peru pas in januari op de markt. Toen begonnen ze op het einde van december en hield deze trend aan. Het Peruaanse exportseizoen begin nu zo vroeg als november. Doordat de markt wordt overspoeld met onrijp fruit, wordt Brasfruit gedwongen om eerder uit de markt te stappen. We stoppen rond het midden of het einde van november, zodat we niet hoeven te concurreren met het grootste deel van het Peruaanse aanbod."

Limes
Brasfruit teelt ook limes, die op dit moment in grote volumes worden geëxporteerd. Per week worden er 7 tot 8 containers verstuurd. De belangrijkste markt hiervoor is Europa, hoewel ze ook naar het Midden-Oosten en in mindere mate naar Canada worden geëxporteerd. De grootste concurrent voor limes is Mexico, hoewel er slechts een paar maanden sprake is van overlap. Tijdens deze maanden kunnen de prijzen erg onvoorspelbaar zijn.

Brasfruit produceert en exporteert ongeveer 5.000 ton aan limes per jaar. De seizoenspiek begint in november, hoewel deze in het afgelopen jaar was vertraagd tot december. Ook was er in het begin van 2017 sprake van negatieve weersomstandigheden. Sindsdien is de productie echter stabiel en Avinash verwacht dat dit tot het einde van juli zo blijft.Brasfruit
Brasfruit werd 25 jaar geleden opgericht als een familiebedrijf. Het bedrijf produceert een groot aantal soorten fruit en exporteert deze naar Europa. Brasfruit is goed bekend met de Europese markt en heeft hier een aantal lang lopende relaties opgebouwd. De drie belangrijkste producten zijn avocado's, mango's en limes. De avocado's worden tussen maart en juni geproduceerd, terwijl het mangoseizoen loopt van augustus tot december. Limes worden het hele jaar door geproduceerd, hoewel september en oktober als het laagseizoen gelden.

Meer informatie:
Brasfruit
Av. Brig. Faria Lima, 2954 - cj 83
Itaim Bibi - São Paulo – SP, Brasil - CEP 01451-901
T: 55-11-3078-0865
F: 55-11-3168-9758
E: brasfruit@brasfruit.com
www.brasfruit.com


Publicatiedatum: 18-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: