Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vijftig jaar RAF-tomaten

In Spanje wordt het vijftigjarig bestaan van de RAF-tomaat gevierd. Ondanks dat de oorsprong van het ras in Frankrijk ligt, is het volgens de producenten een echt Spaans product. "Zonder onze rode grond, het zoute water van Cabo de Gata en de traditionele verwerking zou het onmogelijk zijn deze smaaktomaat te telen."

Nieuwe variant
Ter gelegenheid van het jubileum kondigen CASI, Agrupalmeria, Biosabor, de in Granada gevestigde coöperatie La Palma en veredelaar Clause (eigenaar van het ras) een nieuwe variant aan. De Black Raf is een kruising tussen de traditionele Raf en de Crimean Black. Dit seizoen zit het ras in de testfase. Na de zomer zal het de markt betreden onder de naam Adora.

De teelt van de Raf-tomaten startte in Cabo de Gata en Vega de Almeria en volgens de producenten heeft de RAF-tomaat in die halve eeuw de ijzersterke reputatie weten te behouden. "Het enige minpunt was dat de tomaat bijna ten onder ging aan zijn succes vanwege de talrijke imitaties die werden gelanceerd en de verwarring die op pleinen en markten ontstond over de authenticiteit", laten ze weten.

De geschiedenis van Raf-tomaten begint in Marmande, een dorp in het zuiden van Frankrijk, waar een groep producenten met het idee kwam een nieuw type geribbelde tomaat te ontwikkelen om te herstellen van een vreselijke druifluizenplaag die de boomgaarden in het gebied had verwoest. Maar ondanks zijn Franse voorsprong is de Raf, net als de Tanagel, de Silestone of de Sherigan, volgens de Spaanse producenten een echt Spaans product. "Zonder de rode grond, het zoute water van Cabo de Gata en de traditionele verwerking zou het onmogelijk zijn deze smaaktomaat te telen."

In Almeria wordt nog steeds 80 hectare gewijd aan de traditionele Raf (de Sixtijnse Kapel van het ras) in omgeving ​​Los Martinez, Ruescas, Pujaire en El Charco, en is ongeveer 500 hectare bestemd voor de Raf Delizia.

Kerstprijs
Een van de bedrijven die het gouden jubileum van deze geribbelde groente viert is Agrupalmeria, die een groot deel van de Raf-tomaten in de provincie heeft geteeld in La Cañada. Het bedrijf, onderdeel van de Femago Group plaatst nu een kwaliteitszegel op elke tomaat om de authenticiteit te benadrukken. Bronnen zeggen dat de prijzen dankzij deze campagne rijzen tot tussen de acht en negen euro per kilo - praktisch Kerstprijzen. Vrijwel de gehele productie eindigt op de Spaanse markt, voornamelijk in Madrid, Alicante, Barcelona, ​​Valladolid en Albacete.

Het ras
De zaden van RAF worden aan telers geleverd voor zo'n 200 euro per envelop van 1000 stuks. Het ras is afkomstig van Clause, dat sinds 1999 ook de merken Delizia en Conquista verhandeld. Daarmee is voor verbetering in de weerstand gezorgd.

Clause selecteerde het zaad nadat er in 1961 een kruising werd gemaakt tussen de tomaat Marmande Clause 27 en een Amerikaans ras dat bestand was tegen de schimmel Fusarium. Het werd geregistreerd in 1967, toen het ook aankwam in Almeria.In het begin was het een tomatenras met een krachtige plant die een lange teelt mogelijk maakte en die opviel door z'n grote omvang en geribbelde vorm, zijn prominente groene hals en zijn bijna miraculeuze balans tussen zoet- en zoutheid. De Raf-tomaat begon zijn leven in Alicante, Murcia en voornamelijk Almeria, waar hij volledig werd aangepast en werd de enige tomaat die het al 50 jaar overleeft.

Dat ging niet zonder slag of stoot. De introductie van de eerste hybrides, waar de markt steeds meer naar vroeg vanwege de houdbaarheid, bracht de Raf-productie in de jaren '70 en '80 terug tot een minimum. De teelt concentreerde zich in gebieden met zeer zoute wateren, zoals La Vega de Almeria, La Cañada, El Alquián en Pujaire, waar het zoutgehalte het fruit een uitzonderlijke smaak geeft. Dit liet de verschillen tussen de Raf en de rest van de rassen nog sterker zien, waardoor de Raf zich kon vestigen als lokaal geteeld gourmetproduct met een uitzonderlijke smaak. De Raf-tomaten staan onder bescherming van de beschermde geografische aanduiding Tomate de La Cañada-Níjar.

Source: lavozdealmeria.es
Publicatiedatum: