Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Appelen kunnen nog worden bewaard tot Kerstmis

"Voor het eerst in 50 jaar een zwaar tekort aan appelen"

Tholen - De schade in Polen door de vorst kan verder oplopen dan tot nu toe gedacht werd. Bart Lieseborghs van het Belgische Lieverfruit is teeltadviseur in Polen. Hij geeft aan dat de raming van 40% een schatting is voor de totale oogst, inclusief oude rassen en industrie. "Ik denk, dat als je puur kijkt naar de nieuwe commerciŽle rassen voor de versmarkt, er veel meer schade is. We kunnen dan spreken van 60% uitval. De kwaliteitsschade van het fruit wat overblijft is nog moeilijker in te schatten. Dan kan de schade oplopen tot 75%. Er zal nog ongeveer een kwart overblijven wat ongedeerd is. Een goed jaar wordt het zeker niet voor Polen. De telers die nog fruit hebben, gaan wel hele mooie prijzen krijgen."Iedereen is geraakt
In de rest van de appel producerende landen had de vorst al eerder toegeslagen. "Polen was het enige land dat nog overbleef. Dat is nu ook niet meer het geval. Dit seizoen gaan we voor de allereerste keer een zwaar tekort hebben aan appelen. Meestal is er nog wel ergens een gebied dat niet beschadigd is, maar nu is iedereen geraakt. Zelfs Polen kan het niet meer goed maken. Het is catastrofaal dit jaar. Europa is weggevaagd. Het is de eerste keer op 50 jaar dat er zo algemeen schade is. Bij steenfruit is het nog erger dan bij hardfruit."

Het weer na de vorst

Hij geeft aan dat er weinig overblijft in Polen. De grootste fruitteeltregio in Polen - die goed is voor ongeveer 50% van de productie in het land - is fel geraakt. Grůjec ligt ten zuiden van Warschau en is het centrum van de fruitteeltregio. "Alles is eigenlijk weg, behalve de oudere variŽteiten waaronder Idared. Deze zijn vorst resistenter. De commerciŽle rassen zoals Golden en Jonagold zijn heel zwaar beschadigd. Voor de vorst is er nog heel veel regen gevallen, dus de bomen zaten al in stress. Daarbovenop kwam die koude en die heeft veel schade toegebracht." Nu is het afwachten wat het weer doet. "Wij in BelgiŽ hebben na die vorstperiode slecht weer gehad, dus dat doet de bloemen ook geen goed. Alles wat een bestuiving nodig had, heeft het niet gehaald hier. Polen heeft nu wel beter weer na die vorst. De resterende bloemen kunnen nog wel beter gaan zetten."

Appelen bewaren
Diverse telers hebben besloten om hun fruit nog te bewaren tot volgend seizoen. "Als ze nog sterk zijn, adviseer ik mijn klanten om te bewaren, op voorwaarde dat ze wekelijks een shelflifecontrole uitvoeren. Als ze van goede kwaliteit zijn kun je met appelen doorgaan tot kerst. Het gaat dan om topfruit van de eerste pluk. Anderhalf jaar appelen bewaren zou geen probleem moeten zijn met de bewaarmogelijkheden van tegenwoordig. Op die manier kunnen we nog wel wat maanden overbruggen. Dit is alleen bij bepaalde rassen zoals Golden en Jonagold. Bij Elstar is het niet mogelijk."

Voor meer informatie:
Bart Liesenborghs
lieverfruit@gmail.com
0032 - 472800524

Publicatiedatum: 17-5-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: