Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
AustraliŽ breidt achachateelt wereldwijd uit

AustraliŽ's enige commerciŽle achachateler heeft laten weten dat het fruit halverwege dit jaar op de internationale markt verkrijgbaar zal zijn, nu een teler op het noordelijk halfrond start met een de online-verkoop ervan. 

Bruce Hill, van de Achacha Plantation in Burdekin Shire, in de Australische staat Queensland, vertelt dat 's werelds tweede commerciŽle oogst volgend seizoen op de markt zal komen, en een aanvulling zal zijn op de Australische aanvoer.

"Het exporteren van exact voldoende fruit om er bekendheid aan te geven, heeft goed voor ons uitgepakt omdat we we tot op heden de enige producent waren en weinig mensen ons fruit kenden," legt Hill uit. "Gelukkig is er een teler in Midden-Amerika met een vergelijkbaar areaal en waarvan de bomen dit seizoen productief worden. Eťn van de klachten die wij krijgen is dat ons seizoen maar drie maanden duurt, normaliter van januari tot maart. De nieuwe teler zal zijn achacha in de maanden juni, juli en augustus naar internationale markten exporteren. Zodra het fruit twee maal per jaar gedurende drie maanden beschikbaar is, zal de bekendheid ervan groeien."
De internationale uitbreiding vindt plaats in een periode dat het Australische bedrijf zichzelf door een verkort seizoen heeft moeten slaan. Het weer zat niet mee. "De winter van vorig jaar was warm en er viel nagenoeg geen regen waardoor de bloei vertraagd werd tot oktober, twee maanden later dan gebruikelijk. Toen de oogst op eindelijk gang was gekomen, werd deze ruw verstoord door de tropische cycloon Debbie."  

"Het zag er dagenlang naar uit dat de cycloon ons vol zou treffen maar op het laatste moment boog hij af richting het zuiden," vervolgt Hill. "We hadden wel te maken met bijverschijnselen van de storm waar we ons op voor moesten bereiden door ons hele verpakkingslijn op te ruimen wat een flinke vertraging heeft opgeleverd. Toen we klaar waren om de oogst te hervatten, zaten we een groot gedeelte van de week zonder water en stroom."

Door al deze tegenslagen is het volume achacha lager. Hill vertelt dat het volume dit jaar kleiner was met kleinere maten dan normaal. De vraag naar het fruit blijft echter groeien.

"Qua volume was geen geweldig jaar maar de prijzen en vraag waren goed," vervolgt Hill. "We denken dat we vorig jaar een keerpunt bereikt hebben, omdat steeds meer mensen ons fruit leren kennen."

De laatste paar jaar is de vraag naar achacha continu gegroeid, zo zeer zelfs dat Hill moeite heeft om voldoende fruit op de markt te brengen. Dit jaar is Hill naast de export naar de Britse retailketen Marks & Spencer ook gestart met de export naar Hong Kong en Canada. Hij probeert er echter altijd voor te zorgen dat er voldoende volumes beschikbaar zijn voor de Australische markt. Mond-tot-mond reclame op evenementen als boerenmarkten zijn een zeer effectieve manier gebleken om deze fruitsoort te promoten.

"We doen wat we kunnen met beperkte middelen," legt Hill uit. "Mijn vrouw Helen is verantwoordelijk voor de marketing en social media en dit heeft ons al vele volgers opgeleverd die vragen waar zij ons fruit kunnen kopen. Het is echter een hele klus geweest om bekendheid aan het product te geven. We hadden een partner die ons vertelde dat het fruit 'zichzelf zou verkopen' maar desondanks moeten we hard werken om het te vermarkten aan retailers zodat het grote publiek er ook kennis mee kan maken. Na het fruit geproefd te hebben, koopt men het negen van de tien keer."

Hill produceert daarnaast ook nog honing van achacha bloemen, waar veel vraag naar is. Dit jaar is de productie echter bijna gehalveerd als gevolg van het korte bloeiseizoen. 

Voor meer informatie: 
Bruce Hill
Achacha
Phone: +61 419 400407

Publicatiedatum: 17-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: