Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Veranderingen in regulatie voor Poolse aardappelexport

De regelgeving voor de Poolse aardappelexport  naar andere Europese landen is dit jaar veranderd. Eind april trad een hernieuwde regulering van de Minister van Landbouw in werking hoe er omgegaan moet worden met de verspreiding van Clavibacter michiganesnsis ssp. Sepedonicus (CMS) en hoe dit voorkomen kan worden. CMS veroorzaakt aardappelringrot. 

Doordat de bacterie bijna is uitgebannen, is het Ministerie van Landbouw begonnen met het veranderen van de regulatie. Het voorstel werd in het EU forum besproken en de uitkomst van de onderhandelingen is goedgekeurd.

Met de nieuwe regulatie hoeft er niet gecontroleerd te worden of de aardappelknollen goedgekeurd zijn door de State Plant Protection and Seed Inspection. Deze organisatie controleert of het teeltgebied CMS-vrij is. Ook zal het aantal knollen dat getest wordt tijdens het exportproces verminderen. In plaats van een steekproef van 400 aardappelen uit 25 ton zullen er nu 200 aardappelen gecontroleerd worden. Dit zal de kosten van de tests verminderen. 

De export van consumptieaardappelen bedroeg in 2015/2016 16,2 duizend ton. In het voorgaande seizoen was dit nog 22,5 duizend ton en het jaar daarvoor 40,7 duizend ton. De grootste afzetmarkten waren Roemenië, het Verenigd Koninkrijk en Moldavië. 


Publicatiedatum: 17-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: