Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Italiaanse kersentelers zien prijzen instorten

Voor kersen uit Puglia zijn de marktomstandigheden allesbehalve goed. Coldiretti Puglia laat weten dat de prijzen die telers ontvangen met de minuut dalen. "Binnen een week tijd daalden de prijzen naar €1,50 per kilo, terwijl kersen bij een bekende retailketen in Rome voor €7,98 per kilo van de hand gaan, zo'n 532% meer," legt Gianni Cantele van de handelsvereniging uit. (Foto: Coldiretti Puglia Press Office)

"De kersenproductie is uitsluitend bedoeld voor de verse verkoop en daarom is het belangrijk dat de textuur en kwaliteit behouden blijven. Dit vereist veel zorg tijdens de teelt en oogst en om deze reden kan het plukken niet machinaal gedaan worden."

"We kunnen het niet laten gebeuren dat telers de kersenteelt de rug toe keren vanwege de lage prijzen. We zullen daarom de komende weken in de hele regio 'Campagna Amica' markten openen, waar lokale kersen tegen redelijke prijzen verkocht worden," vervolgt Corsetti. Kersen zijn het voornaamste landbouwproduct in de regio Puglia en het kersenareaal beslaat bijna 20.000 hectare waarvan 17.000 hectare in de provincie Bari gelegen is. 

Een handelaar reageert
"Momenteel plukken we het ras Bigarreau. De hoge temperaturen en luchtvochtigheid hebben de rijping bevorderd maar de prijzen zijn dramatisch gedaald wat toegeschreven kan worden aan de matige kwaliteit van het fruit.""Omdat er voldoende koude uren waren, kwam de grote productie dit jaar kwam niet onverwacht. Er is volop aanvoer totdat de pluk van Ferrovia kersen aanvangt. Het probleem is echter dat de huidige prijzen niet kostendekkend zijn. De pluk van Bigarreau vereist bijvoorbeeld minimaal 3 tot 4 oogstrondes met alle kosten van dien.""Anderzijds hebben de warmere temperaturen de vraag doen stijgen. Ook zijn er grotere volumes tot rijping gekomen, waardoor de prijzen nog verder dalen. In heel Italië neemt het aantal kersenboomgaarden toe, van Trentino tot aan Sicilië. We moeten dus nadenken over de duurzaamheid van een markt die steeds verder verzadigd dreigt te raken. Prijzenslagen liggen hierdoor op de loer maar worden ook veroorzaakt door de versnippering van de sector."

Uit de laatste cijfers blijkt dat de prijzen op 13 en 14 mei varieerden tussen de €0,30-0,50 en €0,60 per kilo.


Gegevens verwerkt door FreshPlaza

Publicatiedatum: 17-5-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: